Atlas grupa: Akcionari nude sveobuhvatno rješenje za Atlas banku - Volim Podgoricu

Atlas grupa: Akcionari nude sveobuhvatno rješenje za Atlas banku

 

Kompanije u vlasništvu predsjednika Atlas grupe, odbjeglog biznismena, Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su se pismom premijer Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i privremenoj upravnici Atlas Banke Tanji Terić u kojem predlažu sveobuhvatno rješenje za nastavak redovnog poslovanja Atlas banke.

Akcionari su, kako je saopšteno iz Atlas grupe, spremni da Centralnoj banci u najkraćem roku, nakon održavanja inicijalnog sastanka timova, dostave detaljan Stabilizacioni i sanacioni program, te da otpočnu razgovore sa predstavnicima CBCG i Vlade.

“Nemamo ništa protiv konstatacije da je banci potrebna određen dokapitalizacija, što smo u poslednjih godinu i po dva puta uradili u ukupnom iznosu od 10 miliona eura. Ali nijesmo mogli da se uvjerimo iz Izvještaja privremene uprave, kao i iz informacija koje su nam dostupne, u kojoj je to mjeri potrebno i da li je opravdano, a posebno u smislu broja akcija i njihove pojedinačne vrijednosti“, piše u pismu.

Akcionari navode da im je uskraćeno zakonom zagarantovano pravo na informisanost o radu privremene uprave, kao i uvid u poslovanje banke, te da su na taj način uskraćeni i za mogućnost reagovanja, osporavanja ili saglasnosti sa pojedinim aktivnostima privremene uprave.

Oni smatraju da je “interventni” način uvođenja privremene uprave uveliko naškodio poslovanju i imidžu banke, te prouzrokovao gubitke. Zato sumnjaju da je to “namjerno urađeno sa namjerom da se naruši imidž banke, te da u tom smislu sama dokapitalizacija neće biti dovoljna za oporavak banke, već je potrebno primijeniti sveobuhvatno rješenje za nastavak poslovanja”.

“Izvještaj privremene uprave koji je poslužio kao osnov za traženu dokapitalizaciju od 22 miliona eura je nekonzistentan. Ponuđeni model dokapitalizacije bez jasnih analiza, na bazi stanja koje je nepopravljivo pogoršano načinom uvođenja privremene uprave i njenim djelovanjem, nema nikakvu utemeljenu osnovu, te mora biti jasnije i kvalitetnije obrazložen, ispitan kroz modele i ukomponovan u smislu modela prevazilaženja trenutnog stanja koje podrazumijeva ne samo dokapitalizaciju, već jasnu strategiju rješavanja drugih problema”, navodi se u pismu.

“Kao akcionari Atlas Banke predlažemo program sanacije koji predviđa dodatno obezbjeđivanje potraživanja banke imovinom Atlas Grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona eura. Ovo je više nego dovoljan iznos obezbjeđenja koji bi veoma brzo doveo do povećanja kapitalne adekvatnosti i solventnosti za najmanje 10 miliona eura u Atlas banci. Nakon toga smo spremni na dodatnu dokapitalizaciju u iznosu koji bi bio naknadno definisan kroz detaljne analize, što bi dovelo do daljeg rasta kalkulativnog iznosa kapitala na preko 10% posmatrano kroz koeficijent solventnosti, a sa profitom koji bi bio ostvaren u narednih 12 mjeseci i više”, stoji u pismu.

Dodaje se da bi istovremeno bili sniženi troškovi poslovanja za najmanje 25 odsto, a u slučaju da Vlada i Ministarstvo finansija prihvate sporazumno poravnanje za Meljine, krediti Atlas I IBM banke prema ovoj bolnici bi mogli da budu preuzeti od strane Države Crne Gore.

U tom smislu, kako se navodi, adekvatnost kapitala banke bila bi izmijenjena u pozitivnom smjeru za značajan iznos.

“Takođe, sredstva od poravnanja za Meljine bi mogla da budu usmjerena na dalju dokapitaliazciju banke. Predlažemo da obje strane u najboljoj namjeri uspostave kontakt u smislu rješavanja gorućih problema, a u zajedničkom cilju ozdravljenja banke, te očuvanja interesa deponenata i klijenata, a posebno i poreskih obveznika. Predlažemo da se privremeno obustavi Odluka o emisiji akcija ili njena primjena, te da se u cilju pronalaženja adekvatnog rješenja održi sastanak pravno-finansijskih timova obje strane, uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija, kao zainteresovane strane sa aspekata budućih mogućih budžetskih rashoda”, stoji u pismu.

Navode da će u slučaju nerješavanja problema na održiv način za banku, akcionari zatražiti naknadu štete od strane Centralne banke i Države Crne Gore.

“A to će vjerovatno učiniti i najveći deponenti banke. Predlažemo da Centralna banka, polazeći od prije svega interesa deponenata i povjerilaca banke, te potom i od interesa održanja cjelokupnog bankarskog i finansijskog sistema Crne Gore, prihvati predlog akcionara banke. U slučaju neoglašavanja u razumnom roku, kao i u slučaju da se naš predlog ne prihvati, bićemo prinuđeni da na bazi činjenica koje smo iznijeli proširimo aktivnosti našeg pravnog tima, koje će uključivati, dalje parnice i međunarodne tužbe”, zaključuje se u pismu koje potpisuje advokat Milovan Milošević, punomoćnik akcionara banke.

Iz Atlas grupe je saopšteno i da akcionari imaju saznanje da je jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku.

“Ukoliko se krene u tom pravcu iskoristićemo sva raspoloživa pravna sredstva protiv takve transakcije, CBCG, banke i drugih očigledno uključenih lica. Navodno se radi o banci koja ima interes da kroz takozvano “peglanje bilansa” riješi svoje probleme oko vrednovanja akcija i kredita koje ima u svojim bilansima, uz dopuštenje CBCG. Pozivamo predstavnike CBCG da se javno izjasne o tome o kojoj banci se radi i o tome kakve ona bilansne probleme ima, te kakav uticaj eventulana dokapitalizacija Atlas banke može imati na rešavanje problema te banke. Takođe ih pozivamo da se izjasne da li postoji nalaz CBCG kojim se osporava stanje u bilansima te banke na isti način kao što je to slučaj u slučaju naše dvije banke ili je tu napravljen izuzetak. Polako se slažu određene kockice vezano za stvarne razloge privremene uprave u Atlas banci i stečaja u IBM banci, kao i motiva g. Žugića za otvaranje tog procesa”, saopšteno je iz Atlas Grupe.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com