GRAĐANIMA NIJE PREDOČENO: Laković gradi HIPERMARKET i ŠESTOSPRATNI KOMPLEKS sa 59 stanova - Volim Podgoricu

GRAĐANIMA NIJE PREDOČENO: Laković gradi HIPERMARKET i ŠESTOSPRATNI KOMPLEKS sa 59 stanova

Na zemlji Mitropolije crnogorsko-primorske, dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici u Budvi, gradiće se šestospratni poslovno-stambeni kompleks u čijem će prizemlju biti supermarket Hard Diskont Laković, dok će od prvog do petog sprata biti čak 59 stanova.

Osim marketa, Laković planira i šestospratni poslovno-stambeni kompleks sa 59 stanova | Radio Televizija Budva

Foto: Vijesti

To piše u idejnom projektu koji je dostavljen Opštini a na koji je glavni gradski arhitekta dala saglasnost. Saglasnost je data za dvije faze gradnje, jer kako piše u projektu, prvo će biti izgrađen hipermarket, a potom i i stambena zgrada, pišu Vijesti.

To građanima nije predočeno, kada je početkom novembra Skupština opštine, tijesnom većinom dala zeleno svjetlo lancu supermarketa HDL da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje, koje su navodno bile neohodne da se kompletira parcela za supermarket. Zbog te odluke došlo je i do rascjepa u koalicijii. Zasjedanju nije prisustvovala opozicija, pa je došlo do oštre polemike unutar vlasti.

Zeleno svjetlo da se, kako je rečeno na skupštinskom zasjedanju, gradi supermarket dalo je deset odbornika vladajuće koalicije i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske, SNP i nezavisnni odbornik Stevan Džaković.

Protiv je bilo devet odbornika – sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić.

Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL proda opštinska zemlja i pored oštre polemike koju je pokrenuo Mijomir Pejović (Demokrate), koji je naglasio da HDL nije dobrodošao u Budvu zbog svojih veza sa DPS-om

“Nećemo podržati ovu odluku iz političkih razloga, jer HDL smatramo političkim sudionikom, pošto na svim izborima sve svoje kapacitete tokom izbora stavljaju u funkciju DPS-a. Ne želimo da imaju svoj punkt u Budvi”, upozorio je tada Pejović.

U idejnom projektu, objavljenom na opštinskom sajtu, jasno stoje kompjuterske animacije budućeg objekta – kako će izgledati u prvoj fazi, a kako u drugoj.

„Cilj izgradnje objekta podizanje kvaliteta usluga kompanije HDL, kao i stvaranje novih smještajnih kapaciteta u ovom dijelu Opštine Budva. Objekat je spratnosti S+P+5, maksimalne visine 22 metra. Pri projektovanju veoma je bitno voditi računa da objekat bude pozicioniran tako da ima nesmetan i logičan pristup sa glavne saobraćajnice. Na prizemlju projektovati prodajni market kompanije HDL sa pripadajućim magacinom. Na nivou suterena predvidjeti parking garažu. Spratove I, II, III, IV i V organizovati kao stambene jedinice”, piše u dokumentu, prenose Vijesti.

Ukupna površina crkvene zemlje je 4.518 kvadrata, maksimalna površina pod objektom za urbanističku parcelu je 1.492 kvadrata, maksimalna ukupna bruto građevinska površina izgrađenog objekta biće 7.948 kvadrata.

„Projektom se predviđa izgradnja I faze stambeno-poslovnog objekta. Objekat je u ovoj fazi spratonsti G+P+1, maksimalne visine 8,8 metara od kote zarvšne obrade trotoara. Objekat je koncepcijski osmišljen kao snažna kvadratna struktura, vizuelno podijeljena na dvije zone. Druga zona (faza II) sačinjena od II, III, IV i V sprata i nasuprot bazi svijetle je materijalizacije“, piče u projektu.

Mitropolija je ugovorila unosan poslovni aranžman sa kompanijom HDL, kojoj je u višegodišnji zakup izdala parcelu od 4.500 kvadrata, ali u javnosti nije objavljeno o kojoj sumi je riječ.

Zemljišni kompleks na kome će se graditi poslovno-stambena zgrada se nalazi tik uz gradsku kapelu, takođe izgrađenu na crkvenoj zemlji, a u nepsrednoj blizini je i crkva Svete Petke sa konakom.

Opština je izdala u februaru 2017. urbanističko-tehničke uslove podgoričkoj kompaniji da se na zemlji MCP izgradi poslovno-trgovački kompleks. Pored buduće zgrade, na manje od stotinu metara ucrtan je saborni hram, posvećen Svetom Marku, pa je nejasno da li će ikad biti izgrađen.

Inspekcija će ponovo reagovati

Konačnu odluku o izdatoj saglasnosti na idejni projekt daće urbanistička inspekcija, jer je slučaj već prijavljen.

Inspekcija je već jednom reagovala prije godinu dana kada je jasno stavila do znanja da se na crkvenoj zemlji, kako to propisuje Detaljni urbanistički plan „Podkošljun“, moraju graditi dva objekta između kojih je saobraćajnica, a ne jedan kako sada stoji u ovjerenom projektu.

Rtv Budva

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com