SMJENA NA FAKULTETU ZA TURIZAM: Dekanica iznenađena, na portalima saznala da je smijenjena! - Volim Podgoricu

SMJENA NA FAKULTETU ZA TURIZAM: Dekanica iznenađena, na portalima saznala da je smijenjena!

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore juče je razriješio dekanicu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo prof. dr Tatjanu Stanovčić zbog, kako su naveli, neizvršavanja odluka nadležnih organa Univerziteta i nepostupanja u skladu sa zakonom i Statutom UCG.

Za koordinatora i organizaciju izbora novog dekana, na prijedlog rektora prof. dr Danila Nikolića, imenovana je prorektorica UCG prof. dr Đurđica Perović.

Profesorica Stanovčić kazala je juče za Pobjedu da je iznenađena informacijom o razrješenju, a koju je, kaže, pročitala na portalima.

“Nijesam bila upoznata o održavanju sjednice Upravnog odbora, niti sam imala bilo kakvu najavu o mogućnosti razrješenja. Posebno sam iznenađena obrazloženjem koje sam pročitala na portalima. Odgovorno tvrdim da nijesam prekršila zakon i Statut Univerziteta. Nijednim postupkom nijesam dovela u pitanje zakonitost poslovanja Fakulteta što se da lako provjeriti”, kategorična je ona.

Ističe da je zatečena tvrdnjama o navodnoj alarmantnoj situaciji na Fakultetu.

“Tim prije što smo u decembru 2018, na kraju semestra, na zajedničkom sastanku uprave, studenta povjerenika i predstavnika studenata studijskih programa, razgovarali o svemu, kada su studenti istakli vidan napredak po mnogim pitanjima koja se tiču Fakulteta. Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, smatram da je iza svega ovog neka druga pozadina, odnosno da nijesam razriješena iz razloga koje sam pročitala u medijima. Posebno sam neprijatno iznenađena i posebno je simptomatično što je vijest o mom razrješenju prvo dospjela u medije, a ja još nijesam o tome obaviještena zvanično”, kazala je Stanovčić.

U odluci o razrješenju koju potpisuje predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Duško Bjelica navodi se da je Stanovčić razriješena zbog neizvršavanja zadataka previđenih zakonom i Statutom, odnosno izvršavanjem protivno njima, prekoračenja ovlašćenja, nestručnog i nesavjesnog vršenja funkcije dekana, kontinuiranog nepostupanja po zaključcima Upravnog odbora Univerziteta u dužem trajanju, te nekomunikaciji sa studentima, čime su ispunjeni razlozi iz člana 80 a stav 1 tač. 3, 4 i 6 Statuta UCG.

Prema navodima iz odluke o razrješenju zaključuje se da Stanovčić nije na adekvatan način raspolagala imovinom Fakulteta koju je ovoj ustanovi ustupila opština Kotor, a koju su izdavali u podzakup. Sporna su tri ugovora o podzakupu iz 2017 sa Montefarmom, firmom Karaman d.o.o. Kotor i Podcafe F&B d.o.o. Podgorica. Navodi se da je postupak sproveden bez prethodne saglasnosti organa Univerziteta, a u dostavljenoj dokumentaciji nema dokaza o sprovedenoj proceduri izbora podzakupca, u skladu sa zakonom.

Dekanici se na teret stavlja i da Upravni odbor nije obavijestila o interesovanju Studentskog vijeća ovog fakulteta za prostor u kojem se nalazi apoteka Montefarm“, te da je ona postupila protivno odlukama ovog tijela kada je zaključen ugovor o izdavanju prostora Montefarmu.

Kao razlog razrješenja u odluci se navodi i da su Studentsko vijeće ovog fakulteta, kao i Studentski parlament UCG, ukazivali na alarmantnu situaciju na Fakultetu, koja se prvenstveno ogleda u povredi prava studenata zbog nepoštovanja pravila studiranja, neredovnosti nastave, nepoštovanja akademskog kalendara i utvrđenih ECTS kataloga, dugog čekanja na završetak osnovnih administrativnih procedura, izostanka adekvatne stručne prakse, te izostanka komunikacije uprave Fakulteta sa predstavnicima studenata, u dužem periodu od šest mjeseci…

Za razrješenje Stanovčić glasalo je 13 od prisutnih 14 članova Upravnog odbora.

Sa druge strane, nezvanični sagovornici Pobjede tvrde da je pozadina smjene dekanice navodna namjera Univerziteta da poslovni prostor u Starom gradu ustupi za suvenirnicu, ali u tom poslovnom aranžmanu nijesu imali podršku Stanovčić. Riječ je o poslovnom prostoru u kojem se već decenijama nalazi apoteka Montefarma, u zgradi čiji je vlasnik opština Kotor bez čije saglasnosti taj prostor ne može da se izdaje. Opština prihod od izdavanja ustupa Fakultetu.

U skladu sa odlukom Skupštine opštine Kotor iz 2001. godine, na osnovu koje je sačinjen ugovor o zakupu između UCG i opštine Kotor, bez plaćanja naknade, ustupljeni su prizemlje sa ulaznim i pomoćnim prostorom, prvi, drugi i treći sprat i potkrovlje.

Opština Kotor daje saglasnost Fakultetu za zaključivanje ugovora o podzakupu za poslovne prostorije u njenom vlasništvu.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com