Za trovanje psa Podgoričanka osuđena uslovno na tri mjeseca - Volim Podgoricu

Za trovanje psa Podgoričanka osuđena uslovno na tri mjeseca

Nevladine organizacije Prijatelji životinja Podgorica i Korina Animals u saopštenju za javnost žestoko kritikuju presudu koja je danas izrečena Milki Mugoši iz podgoričkog naselja Donja Gorica, koja je optužena za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog skloništa. Mugoša je u avgustu 2018. godine, koristeći pesticidna sredstva, otrovala komšijskog psa Taru koji se nalazio u uredno ograđenom dvorištu. Snimci nadzornih kamera su jasno pokazali da je Mugoš izvršilac krivičnog djela, a iste te kamere su ranije snimile i njenog brata koji je maltretirao pse u istom dvorištu kad niko od vlasnika nije bio kod kuće.

Posebno je zabrinjavajuće obrazloženje Suda, da i pored izvršenog krivičnog djela, “osuđena nije neko ko ne voli životinje, već da ju je sklop okolnosti naveo da izvrši ovo krivično djelo”.

Postoji osnovana sumnja da Milka Mugoša ovo nije prvi put da truje pse u naselju, jer je nepunih godinu dana u istom dvorištu otrovan pas, ali i nekoliko pasa u istoj ulici. Osnovnoj državnoj tužiteljki Jeleni Protić optužena Muoša i njen brat su bez imalo ustručavanja priznali izvršenje djela koja im se stavljaju na teret. Naravno, i tada je nadležnim organima trebalo više od mjesec dana od dana izvršenja krivičnog djela da saslušaju osumnjičene, iako su već prvog dana znali njihova imena i adresu.

“Presuda koja je donesena za ovo krivično djelo je tri mjeseca zatvora, uslovno godinu dana, ukoliko Milka Mugoša ne ponovi isto krivično djelo. Dakle, pored priznanja okrivljene i njenog brata da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, pored toga što za sve to postoje video snimci, pravosudni organi su po ko zna koji put odlučili da maltene oslobode izvršioce najtežih krivičnih djela nad životinjama, pri tome ne dajući porodici Drobnjak ni pravo na žalbu. Prijatelji životinja Podgorica i Tim Korina Animals najoštrije osuđuju ovakav postupak pravosudnih organa.

Ovo nije prvi put da pravosudni organi izreknu minimalnu kaznu za kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja i Krivičnog zakonika. Podsjećamo da je osuđeni za vješanje psa na Marezi 2017. godine osuđen na 240 sati društveno-korisnog rada.

U narednom periodu ćemo preduzeti niz aktivnosti kojima ćemo pokušati da animiramo pravosudne organe da konačno počnu da adekvatno procesuiraju krivična djela mučenja i ubijanja životinja. Prvi korak će biti dostavljanje po jednog primjerka Zakona o zaštiti dobrobiti životinja tužiocima i sudijama koji su dosad učestvovali u ovim procesima, kako bi se nakon 11 godina od njegovog usvajanja upoznali sa istim i počeli sprovoditi. Naravno, na samom kraju, nećemo dozvoliti da se ovaj slučaj završi ovom sramnom presudom, već ćemo dati sve od sebe da ovaj i svi budući počinioci dobiju zasluženu kaznu.” zaključuju u nevladinom organizacijama Prijatelji životinja Podgorica i Tim Korina Animals.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com