SJUTRA VELIKO NEVRIJEME: Evo kako da djelujete preventivno i izbjegnete štete - Volim Podgoricu

SJUTRA VELIKO NEVRIJEME: Evo kako da djelujete preventivno i izbjegnete štete

S obzirom na upozorenje Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u kome se navodi da se na području Crne Gore očekuje specifična meteorološka situacija tokom noći između petka i subote, i u subotu 23. februara, a koju karakteriše mogućnost nastanka izuzetno jakih udara sjevernog vjetra, na primorju i vjetra orkanskog karaktera, a na sjeveru u pravcu centralnih predjela jakog zahlađenja, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poziva poljoprivredne proizvođače i ribare da pojačaju pozornost, reaguju preventivno, kako bi izbjegli eventualnu štetu.

HLADNI TALAS: Duvaće OLUJNI vjetar! Temperatura do -14 stepeni!
Kada je riječ o biljnoj proizvodnji, preporuke u slučaju najavljenih vremenskih neprilika posebno se odnose na vlasnike objekata u kojima se proizvodnja odvija u zaštićenom prostoru, kao što su plastenici, niski i visoki tuneli. U cilju prevencije, potrebno je dobro zategnuti foliju i osigurati mjesta dihtovanja.

Objekte zaštićenog prostora treba dobro zatvoriti ukoliko je u njima proizvodnja, dok u onima koji su prazni treba otvoriti čeone strane, da vjetar može nesmetano da cirkuliše.
S obzirom da je u ovom periodu proizvodnja rasada povrća u punom jeku i kod velikog broja proizvođača je u najosljetljivijoj fazi proizvodnje, mora se povesti računa i pratiti temperatura da ne dođe do izduživanja biljčica, kao i njihovog propadanja.
Proizvođači, takođe, moraju da vode računa o garanciji folije koju kupuju, jer sa njenom dugogodišnjom upotrebom, gubi se elastičnost i sam kvalitet i sklona je cijepanju. U ovakvim slučajevima, bitno ja sačuvati konstrukciju plastenika, koja uslijed olujnih vjetrova može da se iskrivi, a moguće i da se sruši.
U oblasti stočarske proizvodnje, preporuka je da domaćini provjere kvalitet objekata za držanje životinja i objekata za smještaj kabaste hrane, kao i da se životinjama obezbijedi zaštita od direktnog udara vjetra.
Ribari da izbjegavaju aktivnosti na moru i na jezeru
Iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, pozivaju ribare, a posebno u priobalnom dijelu Skadarskog jezera i primorju, da u navedenom periodu izbjegavaju vršenje bilo kakvih ribolovnih aktivnosti na jezeru, odnosno moru.
„Pozivamo sve vlasnike ribolovnih plovnih objekata da, pored osnovnog osiguranja odnosno veza u pristaništima, lukama i drugim mjestima gdje se ribolovni plovni objekti vezuju, preduzmu dodatne mjere zaštite i obezbjeđenja svojih plovnih objekata kako bi se izbjegla eventualna šteta ili potonuće“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com