MONSTRUM SA NOVOG ZELANDA NA ORUŽJU IMAO IMENA CRNOGORSKIH I SRPSKIH JUNAKA: Lazar, Miloš Obilić, Bajo Pivljanina, Marko Miljanov… (FOTO) - Volim Podgoricu

MONSTRUM SA NOVOG ZELANDA NA ORUŽJU IMAO IMENA CRNOGORSKIH I SRPSKIH JUNAKA: Lazar, Miloš Obilić, Bajo Pivljanina, Marko Miljanov… (FOTO)

Australijanac Brenton Tarant, koji se uputio u smrtonosni pohod na džamije na Novom Zelandu, i pobio nekoliko desetina ljudi, pošao je sa uključenom kamerom na glavi, ali i gomilom oružja po kojem su bijelim flomasterom ispisane različite poruke, imena, datumi i simboli.

Među njima su imena nekoliko istorijskih ličnosti iz Crne Gore i Srbije koje se pamte po borbi protiv osmanskog osvajanja Evrope. Takođe, na oružju su pobrojani i datumi važnih istorisjkih bitaka među kojima su mnoge sa naših prostora.

Tu se vide imena Stefana Lazara, Marka Miljanova, Baja Pivljanina, Miloša Obilića.

Na oružju se nalazi i ime Novaka (Miloša) Vujoševića koji je bio junak bitke na Fundini. Bitka je održana 1876. godine u u tadašnjoj Kneževini Crnoj Gori. Za njega se pričalo da je najveći junak ove bitke u kojoj je crnogorska vojska imala je oko 5.000 vojnika, dok je na suprotnoj strani bilo oko 40.000 turaka. U njoj je Novak ubio 28 neprijateljski vojnika, a potom dobio nagradu od ruskog cara. Nakon bitke Novak Milošev je dobio jatagan sa dragim kamenjem, na kome piše “Ko se bije sječem ga, a ko ne ostavljam ga”.

Na oružju još piše: Marko Miljanov Popović (1833.1901)  – crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

FOTO: TWITTER/PRINTSCREEN
Pominje se i bitka na Ivankovcu koja se odigrala 1805. godine. Na jednom od magacina se vidi i ime Baja Pivljanina, hajdučkog harambaše. Vidi se i ime Miloša Obilića.
FOTO: PRINTSCREEN, PRINTSCREEN/TWITTER
Navodi se i 1683. godina koja se odnosi na opsadu Beča kada je vojska Osmanskog cartstva okupirala Beč. Tom bitkom je prekinuto napredovanja Turaka u Evropu.
Na oružju su ispisana i sledeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg. Edvard Kodrington (1770 – 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Marko Antonio Bragadin (1523 – 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.

Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 – 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vrijeme ratova Austrije sa Turcima.

Na oružju su navedene mnoge bitke i ličnosti koje su se tokom istorije borile protiv prodora islama u Evropu.

Kako se navodi, Tarant je naveo i da mu je jedan od uzora bio Anders Brejvik koji je 2011. godine pobio 77 ljudi.

FOTO: TWITTER / EMPIRESSPAWN

Edvard Kodrington (1770 – 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Fruzhin je bio bugarski plemić iz 15. vijeka koji se istakao u borbama protiv osmanskog osvajanja Drugog bugarskog carstva.

Konstantin II Asen (Bugarski) je poslednji vladar Bugarske, a njegova smrt 1422. godine označila je kraj Drugog bugarskog carstva. Otomansko osvajanje je počelo pola vijeka ranije, 1369. godine, a njihova vladavina je trajala do 1878. godine.

FOTO: TWITTER / EMPIRESSPAWN

Tu su se našla i imena Tarantovih prethodnika u krvavim napadima poput Aleksandara Bisoneta, francusko-kanadskog studenta , poznatog po ekstremno desničarskim i nacionalističkim stavovima. Optužen je za ubistvo šest muslimana u džamiji u Kvebeku 29. januara 2017. Bisonet je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti uslovnog puštanja na 40 godina.

Luka Traini je u italijanskom gradu Mačerata prošle godine ranio šestoro afričkih migranata. Prije toga je bio neuspješni kandidat antiimigrantske Sjeverne lige. Traini je počinio zločin u znak odmazde zbog užasnog ubistva tinejdžerke nekoliko dana ranije.

FOTO: PRINTSCREEN

Među simbolima na Tarantovom oružju je amblem zloglasne SS divizije “Princ Eugen“, čiji su pripadnici vršili zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

“Odal runa” – Među brojnim natpisima na više jezika i crtežima je i znak u obliku romba, koju su pripadnici SS divizije nosili na uniformi.

Crno sunce – simbol okultnog značenja. Osnova simbola je “sunčev krug” koji je oslikan na podu dvorane u dvorcu u Severnoj Rajni-Vestfaliji koji je tokom Drugog svjetskog rata bio jedno od najznačajnijih mjesta za Hajnriha Himlera.

 

 

Foto: Twitter / EmpiresSpawn, AP

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com