Italijani prijete dizanjem sidra - Volim Podgoricu

Italijani prijete dizanjem sidra

Partneri crnogorske Vlade u Elektroprivredi, italijanska kompanija A2A, ponovo je “zaprijetila” da može dići sidro iz Crne Gore ukoliko im se ne ispune određeni uslovi. Predsjednik A2A Đovani Valoti ovoga puta je javno saopštio da će ugovor sa crnogorskom Vladom biti obnovljen samo ako se iziđe u susret zahtjevima koje je italijanska strana postavila. 

A2A je suvlasnik EPCG sa 41,7 odsto i njen menadžment upravlja kompanijom, u kojoj država ima 57 odsto akcija, od kraja 2009. godine kada je A2A pobijedila na tenderu za prodaju manjinskog paketa akcija, iako je ponudila nižu cijenu od nekih konkurenata. Ugovor ističe krajem decembra.

Italijani su kontinuirano izražavali nezadovoljstvo u vrijeme dok je Kombinatom aluminijuma gazdovao ruski CEAC, koji im nije plaćao struju i “prijetili” odlaskom ukoliko im Vlada ne skine podgoričku fabriku “sa grbače”. Spor je riješen tako što Elektroprivreda nije državi plaćala doprinose u manje – više istom iznosu koji je njima dugovao KAP.  Italijani nisu saglasni da dalje snabdijevaju Kombinat aluminijuma i novog vlasnika, Uniprom Veselina Pejovića jefitnijom strujom jer su se opekli sa prethodnim vlasnicima, kada je KAP ostao dužan preko 45 miliona eura i koje u stečaju ne mogu naplatiti.

– Razmatramo mogućnost eventualne obnove sporazuma na još pet godina, ali smo postavili tri uslova – da se osigura profitabilnost investiranog kapitala, da se obezbijedi autonomija po pitanju upravljanja kompanijom i da postoje garancije po pitanju regulatornog okvira. Vratićemo se u Crnu Goru prije kraja godine sa namjerom da obnovimo sporazum, ali ukoliko ne dobijemo zadovoqavajući odgovor, postoji mogućnost da prepustimo svoj udio Vladi, rekao je Valoti novinarima u Italiji nakon prezentacije finansijskih rezultata A2A.

Prema ugovoru sa A2A, vlada nakon petogodišnjeg ugovora ima pravo da otkupi akcije od A2A, što bi po mnogima bilo dobro, ali je ključno pitanje – odakle novac.  Prema izvještaju kompanije A2A, oni su tokom devet mjeseci ove godine smamkili ukupna dugovanja za 11 odsto, odnosno 408 miliona eura na 3,4 milijarde eura. Akcionari A2A nisu zadovoljni što su paket akcija EPCG platili oko 430 miliona eura, a sada ne mogu da ga prodaju za toliko. To ulaganje im njihov menadžment nije vratio, rukovodeći crnogorskom kompanijom.

U pregovorima Vlade i A2A sporno je što Italijani ne žele da EPCG učestvuje u projektu gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, jer je njihova procjena da sada nije vrijeme za ulaganje od 277 do 356 miliona eura.
Iz Vlade je saopšteno početkom oktobra, nakon razgovora sa Valotijem i izvršnim direktorom A2A Lukom Kameranom, da teže tome da redefinišu odnose sa partnerom za EPCG, ali da su za to ključne investicije u drugi blok TE koji je za Vladu strateški projekat.

Iz Vlade su, takođe, priznali da italijanski partneri nisu ispunili svjoe obaveze predviđene petogoidišnjim ugovorom – investicije u energetsku mrežu, smanjenje gubitaka na mreži koji se obračunavaju na računima za struju, kao i stepen naplate dugovanja koji je, ipak, kod domaćinstava značajno poboljšan u odnosu na raniji period, prije svega, jer su za građane koji duguju beskormpromisno radile “makaze”.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com