Ovo je Erdoganova palata sa 1000 soba(video) - Volim Podgoricu

Ovo je Erdoganova palata sa 1000 soba(video)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan planira da proširi svoju već kontroverznu predsjedničku palatu izgradnjom zgrade rezidencije od 250 soba, rekao je u četvrtak vodeći arhitekta Ankare, javlja Tanjug.

Ogromna nova predsjednička palata u predgrađu Ankare već je izazvala žestoke kritike zbog svoje veličine i lošeg arhitektonskog rješenja kojim je otomanska arhitektura pomješana s modernim elementima.

Opozicija je novi kompleks, koji se prostire na oko 200.000 kvadratnih metara, uporedila sa Narodnom palatom nekadašnjeg rumunskog diktatora Nikolae Čaušeskua.

Predsjednik udruženja arhitekata Ankare Tečan Karakuš Čandan rekao je da njegova organizacija sada ima informaciju da postojećoj palati treba da se doda, odnosno izgradi, rezidencijalni kompleks, mada sama palata nema dozvolu.

“Rezidencija u kojoj će predsjednik živjeti treba da, prema našim proračunima, bude ukupne površine 7.000 kvadratnih metara, a kako smo izračunali (ako je osnova 4.000 kvadratnih metara) predsjednik sebi gradi rezidenciju sa 250 soba, odosno svaka po 20 kvadrata”, rekao je Čandan.

Kontroverze oko palate pojavile su se kada je ministar finansija Mehmet Šimšek rekao prošle nedjelje da je izgradnja palate do sada koštala 1,37 milijardi turskih lira (615 miliona dolara), što je duplo više od prvobitnog budžeta.

Čak i jedan od najstarih Erdoganovih saveznika, zamjenik premijer Bulent Arinč, priznao je da “to nije mala suma novca”. Pored toga, novu palatu kritikuju i zaštitnici životne sredine koji su naveli da je ona izgrađena u jednoj od posljednjih zelenih oblasti Ankare.

Erdogan koji je postao predsjednik u avgustu, nakon što je jednu deceniju bio premijer, rekao je ranije da je potrebna nova palata kao simbol “nove Turske”, privredno rastuće i diplomatski jake države.

Iz predsjedničke kancelarije odbacili su danas optužbe da je palata izgrađena bez papira.

“Te tvrdnje nemaju osnova. Mi imao dozvolu za izgradnju i upotrebnu dozvolu”, rekao je zamjenik šefa predsjednikove administracije Metin Kiratli za agenciju Anadolija, ne komentarišući izgradnju rezidencijalne zgrade.

1 komentar

  1. It’s not the case that reader must be completely agreed with author’s views about posts. So this is what happened with me, anyways it’s a good effort, I appreciate it. Thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com