Bivši zaposleni tuže Telekom - Volim Podgoricu

Bivši zaposleni tuže Telekom

 Bivši radnici Crnogorskog Telekoma, njih 174, tužili su tu kompaniju kolektivnom tužbom pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon što su sudovi u Crnoj Gori odbacili njihove zahtjeve za isplatu otpremnina.

Oni, na ime materijalne štete, od kompanije potražuju 2,64 miliona eura, kao i poreze sa pripadajućom zateznom kamatom, piše Dan.

U predstavci dostavljenoj sudu u Strazburu, bivši radnici su naveli da im je uskraćeno pravo na pošteno suđenje i na suđenje u razumnom roku, kao i to da su tokom postupka bili diskriminisani.

Bivpši radnici Telekoma tužili su kompaniju zbog, kako su naveli, malih otpremnina koje su dobili nakon što je tu kompaniju 2005. godine privatizovao Mađar Telekom, koji posluje u okviru Dojče Telekoma, pri čemu su proglašeni tehnološkim viškom.

Oni tvrde da je kompanije, u nedostatku adekvatnog socijalnog programa, sačinila program dobrovoljunog odlaska i ponudila ga zaposlenima. Međutim, godinu kasnije, usvojen je socijalni program, prema kojem su radnicima isplaćivane otpremnine veće od 30 do 100 odsto, čime je Telekom prevario prvu grupu radnika koji su ga napustili.

Bivši radnici su naveli da je suđenje pred Osnovnim sudom u Crnoj Gori bilo nepošteno, jer nije saslušan ni jedan od tužitelja, bez obzira što je na pripremnom ročištu zakazano njihovo saslušanje.

U zahtjevu bivših radnika Telekoma navodi se da su podnosioci predstavke diskriminisani, jer su dobili mnogo manje otpremnine nego druga grupa zaposlenih, koji su kasnije raskinuli radni odnos.

Oni tvrde da su dovedeni u zabludu zbog koje su raskinuli radni odnos godinu ranije i priostali na prestanak radnog odnosa po znatno lošijim uslovima, vjerujeći pisanim i usmenim obećanjima poslodavaca da se takva diskriminacija ne može desiti. 

Crnogorski sudovi su takvu diskriminaciju odlukama pravno osnažili, navodi se u zahtjevu bivših zaposlenih u Telekomu, koje zastupaju advokati Marjan Marković i Vasilije Bošković.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com