Zbog ove fotografije osuđen na smrt vješanjem - Volim Podgoricu

Zbog ove fotografije osuđen na smrt vješanjem

U Iranu, gdje se društvene mreže strogo kontrolišu i gdje se ljudi hapse zbog toga šta na njima objavljuju, jedan otac je osuđen na smrt vješanjem. Sohejl Arabi je na Fejsbuk postavio fotografiju na kojoj se sa ćerkom mačuje nosevima, a osuđen je jer se ta fotografija smatra uvredom Muhamedu.

Vrhovni sud Irana podržao je odluku krivičnog suda u Teheranu da Sohejl Arabi (30) bude obješen zbog fotografije koju je postavio na Fejbuk. Na fotografiji se on i njegova ćerka Rohan mačuju nosevima.

 U avgustu ove godine Sohejl Arabi je osuđen na smrt zbog „uvrede poslanika“ (Muhameda). Molba za ponovno razmatranje njegovog slučaja, koju su njegovi avopkati podnijeli sudijama, odbijena je.

 Sohejlova supruga, Nastaran Naimi, ispričala je  da su agenti bezbjednosti, koji su povezani se iranskom Revolucionarnom gardom, uhapsili i nju i supruga u novembru 2013.

 Nastaran je ubrzo oslobođena, a Sohejl je prebačen na odjeljenje kojim upravlja Revolucionarna garda, gde je dva mjeseca držan u samici i ispitivan bez prisustva advokata.

 Kada je u avgustu 2013. Hasan Ruhani postao predsjednik Irana, iranske obavještajne službe i službe bezbjednosti pojačale su kontrolisanje interneta, a kazne za blogere i one koji koriste društvene mreže posebno su pooštrene.

 Ni oni koji koriste Jutjub nisu sigurni. U maju je policija uhapsila četiri mladića i tri djevojke samo zbog objavljivanja svoje verzije pesme „Happy“.

 Istog mjeseca osuđeno je osam korisnika Fejsbuka na kazne od osam do 21 godine. Razlozi su uglavnom bili vjerske prirode.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com