Očekuju masovan odziv na protestima - Volim Podgoricu

Očekuju masovan odziv na protestima

Granski sindikati koji djeluju u okviru Unije slobodnih sindikata USSCG i Saveza sindikata Crne Gore SSCG očekuju da će se na protestu, koji će u subotu, u 11 sati, biti održan ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici, okupiti najmanje 5.000 ljudi. Osnovni zahtjev organizatora protesa, koji se održava pod motom “Radim, a nemam”, je da se povećaju zarade u javnom sektoru, a apelovaće i na poslanike da ne usvoje Prijedlog zakona o budžetu.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je da je nezadovoljstvo zaposlenih u javnom sektoru kulminiralo nakon razgovora predstavnika sindikata i Vlade.

“Imamo informacije da će se mnogo naših kolega okupiti na protest u subotu. Mi smo u razgovoru sa predstavnicima Vlade dokazali da ako ima volje ima i prostora za povećanje zarada u javnom sektoru”, rekao je on.

Pavićević je istakao da svako sređeno društvo počiva na srednjem staležu, a da je kod nas ono uništeno.

Prosječna zarada u prosvjeti je 453 eura, što znači da prosvjetari žive ispod prosjeka. Ne možemo da shvatimo Vladu koja nje imala sluha za naše zahtjeve. Dodatno nas je iziritirala izjava premijera Mila Đukanovića da je neozbiljno da tražimo povećanje zarada. A ovim platama smo dovedeni na ivicu egzistencije”, naglasio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, direktori većine škola u Crnoj Gori su zakazali vanrednu nastavu u subotu, smatrajući da tim pokušavaju da spriječe zaposlene da dođu na protest.

“Izmišljaju se sportske priredbe, odrađivanje časova za Novu godinu samo da bi spriječili zaposleni u obrazovanju da prisustvuju protestu”, tvrdi Pavićević.

Predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević kazao je da se već pet godina nijesu povećale zarade u zdravstvu, koje su, kako ističe opterećene mjerama Vlade, odnosno uvođenjem većih poreza i povećanjem doprinosa na teret zaposlenih.

“Zarada medicinske sestre iznosi nešto manje od 300 eura, ljekara opšte prakse 450, a ljekara specijaliste 590 eura. Prijedlogom budžeta za 2015. ni u narednih nekoliko godina neće se steći uslovi za povećanje zarada jer će budžet biti opterećen razvojnim projektima“, naglasio je Pavićević.

On smatra da je nedopustivo da zaposleni u javnom sektoru godinama ne budu prioritet Vlade.

“Mi to ne smijemo dozvoliti i pozivam sve zaposlene u zdravstvu da izađu na protest i da stavimo do znanja Vladi da smo mi ti koji moramo biti prioritet u svim strategijama, planiranjima budžeta i vođenju ekonomske politike u Crnoj Gori“, poručio je Pavićević.

Duško Zarubica iz Sindikata zaposlenih u javnom sektoru kazao je da je protest poruka poslanicima da ne usvoje Prijedlog zakona o budžetu za 2015. godinu.

“Na protestu ćemo iznijeti niz argumenata i zahtjeva, a osnovni je da se Zakon o budžetu ne usvoji i da se vrati Vladi na ponovno razmatranje i da zajedno nađemo najbolje rješenje za zaposlene u javnom sektoru”, istakao je Zarubica.

On je pozvao sve zaposlene u javnom sektoru da dođu na protest u subotu “kako bi pokazali Vladi da su radnici nezadovoljni”.

“Ukoliko ne bude sluha za naše zahtjeve dogovorićemo se o daljim koracima”, dodao je Zarubica.

Predsjednik Sindikata Vosjke i odbrane Nenad Čobeljić poručio je da će braniti dostojanstvo zaposlenih, porodica i države.

“Imamo obavezu da pokažemo da smo vrijedni boljeg života i poštovanja. Snaga je u našoj solidardnosti, jedinstvu i slozi. Zato su granski sindikati USS-a i SSCG-a odlučili da zajedno primoraju Vladu i Skupštinu da ozbiljno razmisle o našoj budućnosti. Vrijeme je da obrate pažnju na nas i omoguće nam pristojan život”, naglasio je Čobeljić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com