Telefoni koji nas špijuniraju - Volim Podgoricu

Telefoni koji nas špijuniraju

Tajvan je identifikovao 12 marki pametnih telefona koje ne ispunjavaju standarde o zaštiti privatnosti, a proizvođači bi mogli biti kažnjeni ako to ne riješe.

Ovo je saopštila početkom decembra tajvanska regulatorna agencija za telekomunikacije. Vlasti Tajvana počele su da provjeravaju poštovanje standarda prije dva mjeseca, nakon što su mediji izvjestili da pametni telefoni kineske kompanijeXiaomi možda šalju korisničke podatke domaćim serverima u Kini bez odobrenja korisnika.

Tajvanska regulatorna agencija nije imenovala nijednu od 12 marki telefona, ali je potvrdila da je istragom utvrđeno da pojedini uređaji omogućavaju proizvođačima da sakupljaju podatke bez dozvole, prenosi Mondo.

Ostali sadrže “nedostatke” koji nisu u skladu sa zakonom, rekao je zvaničnik ove agencije Hsjiao Čeng Ju i dodao da će zaključci biti objavljeni za nekoliko nedjelja. Među pet najprodavanijih mobilnih telefona na Tajvanu nalaze se uređaji kompanija Apple, HTC i Samsung.

Ju je rekao da će vlasti zatražiti od kompanija koje su prekršile pravila da modifikuju svoje uređaje. Ako to odbiju, mogle bi biti kažnjenje novčano do 6.5 miliona dolara ili zabranom prodaje mobilnih telefona na Tajvanu.

Xiaomi je povodom ove istrage saopštio da njegovi uređaji “nikada aktivno ne šalju privatne korisničke podatke bez odobrenja korisnika“. Tajvanski HTC objavio je da sarađuje sa regulatornom agencijom, a južnokorejski Samsung da su mu “privatnost i bezbjednost korisničkih podataka prioritet“. Američki Apple za sada nije komentarisao ovaj slučaj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com