Mislite da su vaše lozinke na internetu sigurne? Evo kako da ih popravite - Volim Podgoricu

Mislite da su vaše lozinke na internetu sigurne? Evo kako da ih popravite

Koliko vas god stranice koje posjećujete uvjeravale, a vi to uzimali zdravo za gotovo, na internetu definitivno niste sigurni. Niste sigurni na Facebooku, na Gmailu niti na stranici lokalnog kuglačkog kluba jer uvijek postoji neko negdje sa znanjem i sposobnostima da vam u roku od nekoliko minuta probije sve lozinke, napravi kuršlus i izađe iz vašeg života (to jest računala) kao da se ništa nije dogodilo. Ali ne, nema šanse… vi niste toliko naivni da koristite svoje ime ili datum rođenja u lozinki, tako da će se frajer ili frajerica morati mjesecima mučiti da razbiju vašu GrahSalata1985 šifru! E pa vjerojatno ste u krivu.

Kao i sve u životu, i hakeraj je sada većinom automatovan tako da uglavnom nema nikakvog šmokljana koji sjedi u nekoj mračnoj sobici i dva dana bezuspješno pokušava ukucati svaku moguću kombinaciju znakova na vaš Facebook račun. Umjesto toga, postoje posebni programi koji će uz malo umijeća i sreće bez problema provaliti u neku veću bazu podataka (kao što je bio slučaj s nedavnim The Fappeningom), a onda će software odvrtjeti svoj algoritam i naposljetku probiti većinu šifri koje ta baza podataka ima. To je gotovo neizbježno, a jedino što možete učiniti da usporite (i možda spriječite) curenje vaših lascivih fotografija jest stavljanje uistinu jakih lozinki zbog kojih će vas haker/software jednostavno radije preskočiti, nego trošiti sate i sate svog dragocjenog vremena.

No, nisu džabe ti hakeri tako uspješni: njihovi programi su toliko napredni da bez imalo problema raspoznaju nekih 100 najčešćih uzoraka koje poštuje oko 85% svih korisnika interneta prilikom slaganja svoje lozinke (podaci DARPA-e). Tako je otkriveno da su tri najčešće kombinacije veliko “slovo-pet malih slova-dvije brojke“, “veliko slovo-šest malih slova-dvije brojke” i “veliko slovo-tri mala slova-četiri brojke“. Što god vi smislili unutar okvira ove tri kombinacije biti će svega par minuta posla za neki program-razbijač lozinki, a među ostalim se čestim greškama spominje početak velikim slovom i nastavak malim slovima, dodavanje nasumičnih znakova na postojeće riječi kada riječ nije dovoljno dugačka, stavljanje dva ili tri broja prije ili nakon riječi, korištenje znaka “!” kao posebnog znaka te korištenje samo jednog posebnog znaka u cijeloj lozinki.

Kao što smo rekli, gotovo da ne postoji šifra koja je toliko jaka da ju netko negdje ne može razbiti, ali vi im možete itekako zapapriti njihov trud! Prije svega, nemojte započinjati lozinku velikim slovom, a po mogućnosti nemojte uopštee započeti slovom, zatim koristite nekakve akronime u kombinaciji s više različitih znakova koje možete relativno lagano zapamtiti (<3ci!m,apogo2voNikineČla@nQ – volim čitati Idesh! magazin, a pogotovo Nikine Članke), a pokušajte izbjeći korištenje poznatih fraza i izraza. Za kraj, koristite što više posebnih znakova (!,;: i slično) te pokušajte izbjeći stavljanje brojeva jednog uz drugi, a nikada ne zaboravite da netko negdje baš ovog trenutka možda vreba upravo vas!

(Idesh!)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com