Drobnič: Očekujemo presude za korupciju na visokom nivou - Volim Podgoricu

Drobnič: Očekujemo presude za korupciju na visokom nivou

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da je korupcija u Crnoj Gori i dalje prisutna u mnogim oblastima i da će se od naše dražave tražiti konkretni rezultati i presude uključujući i slučajeve visoke korupcije.

Drobnič je na danšnjoj sjednici Odbora za antikorupciju u Skupštini Crne Gore na kojem je obilježen 9. decembar – Međunarodni dan borbe protiv korupcije, kazao da „nezavisnost i odgovornost pravosuđa ostaju ozbiljan problem i otežavaju borbu protiv korupcije“.

– Korupcija u Crnoj Gori je i dalje prisutna u mnogim oblastima i nastavlja da bude problem. Uskoro se navršava godina dana od otvaranja pregovora 23 i 24 a zemlja se i dalje suočava sa izazovima u borbi protiv korupcije. Od Crne Gore će  se očekivati mjerljivi i konkretni rezultati u istragama, gonjenju i presudama u slučajevima korupcije uključujući i one na visokom nivou – kazao je Drobnič.

On je naveo da su neki od  izazova koji su pred nama osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije koja mora da ima jasno definisan mandat i efektivna ovalšćenja za obavljanje zadataka.

– Do njenog osnivanja postojeće insistucije treba da imaju proaktivniji pristup u borbi protiv korupcije – rekao je Drobnič.

On je napomenuo na pozivinte pomake u zakonodavnom okviru.

– Nezavisnost pravosudnih oragana ostaje otežavajuća okolnost ali je bilo i dosta pozivinih pomaka. Recimo zakonseke norme koje trebaju da budu usvojene – Zakon o finansiranju političkih partija, Zakon o sprečavaju korupcije, Izmejne i dopune  zakona o sukobu interesa, Zakona o lobiranju, javnim nabavkama kao i Etički kodeks o ponašanju poslanika. Očekuje se da sve ove zakonske promjene doprinesu borbi protiv korupcije ali je to samo prvi korak u pravom smejru. Biće potrebni značajni napori da novi zakonski okviri zažive u praksi – rekao je Drobnič. 

Na današnjoj sjednici Odbora učešće su uzeli i crnogorski parlamentarci. Tako je predsjednik Skuptine Ranko Krivokapić kazao je da je korupcija prijetnja kad država nije dovoljno jaka.

– Tamo gdje nema  jakih insistucija korupcija prijeti da postane pravilo. Mi smo dugotrajuća država ali je naš iazaov da ova generacija politićara izgradi jake insistucije. Mislim da građani to osjećaju i da je taj izazov prioritetan. To je ne mali posao za  sve nas – poručio je Krivokapić.

Član predsjedništva i poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je da Crna Gora ima bogatu i sadržajnu tradiciju korupcije koja nije od juče nego još od otomanskih vremena.

– Ljudi su se  navikli da je korupcija obavezna i ona je sistemska – rekao je Mandić.

On je naglasio da Crna Gora ima problema sa korupcijom na visokom nivou i „da tu insistcije teško da mogu da pomognu jer je 26 godina u Crnoj Gori ista vlast“.

Poslanik DPS-a  i potpredsjednik Odbora za antikorupciju Obrad Mišo Stanišić istakao je da je korupcija prisutna u Crnoj Gori i da on ne pravi razliku između visoke i niske korupcije.

– Nadam se da ćemo naredni 9. decembar proslaviti sa mnogo boljim rezultatima. Ja samatram da je država spremna da suoči i bori protiv korupcije. Kada bi se svi malo manje bavili politikanstvom imali bi mnogo bolje rezultate u ovoj obalsti – rekao je Stanišić.

Predsjednik Odbora i poslanik DF-a  Predrag Bulatović je kazao da je korupcija u našoj državi prisutna i  da je veliki problem.

– U Crnoj Gori je to poseban problem i uslov za  evropski put. Ne smijemo da govorimo da je to problem i u drugim državama, već da konstatujemo da je to naš problem – poručio je Bulatović.

 
 (Analitika)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com