Investicije na Primorju „teške“ 2,4 milijarde eura - Volim Podgoricu

Investicije na Primorju „teške“ 2,4 milijarde eura

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti zabilježila značajan porast stranih direktnih investicija. Procjenjuje se da je vrijednost investicija samo na Primorju oko 2,4 milijarde eura, što je gotovo dvije trećine crnogorskog bruto društvenog proizvoda, rekao je Miloš Jovanović direktor Agencije za promociju stranih investicija Crne Gore.

„Grupa investitora, na čelu se Piterom Mankom iz Kanade, prije nekoliko godina je prepoznala potencijal Crne Gore za razvoj nautičkog turizma. Danas u Bokokotorskom zalivu se nalazi luksuzni nautički i rezidencijalni kompleks, koji privlači mnogobrojne turiste širom svijeta. Efekat: prosječna plata u Tivtu oko 800 eura, u odnosu na crnogorski prosjek od oko 500 eura“, dodao je on.

Jovanović je podsjetio da je švajcarsko-egipatski konzorcijum, Orascom Development grupa sklopila ugovor krajem 2009. godine sa Vladom Crne Gore za razvoj projekta čija se vrijednost procjenjuje na 1,1 milijardu eura.

„Projekat obuhvata izgradnju 2.080 rezidencijalnih jedinica, sedam hotela, dvije marine, golf terene itd. Zemljište na kojem se radi na realizaciji projekta nalazi se u Luštici, (opština Tivat). Aman rizort u proteklih nekoliko godina uspješno posluje u Crnoj Gori, na najekskluzivnoj lokaciji u državi, Svetom Stefanu i Miločeru, u opštini Budva. Od 2007. godine Adriatic Properties iz Grčke je investirao oko 60 miliona eura u Aman Sveti Stefan. Produžetkom ugovora o zakupnini očekujemo da ista kompanija dostigne investiciju oko 100 miliona eura“, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima investicija od 250 miliona eura je planirana na lokaciji kompleksa Plavi horizonti, opština Tivat.

„Investitor je jedna od najvećih kompanija za nekretnine na svijetu Qatari Diar. U planu je izgradnja luksuznog hotela, kategorije 5*. ,,Socar oil“, naftni fond iz Azerbejdžana, investira u Crnu Goru oko 500 miliona eura, projekat Portonovi. U planu je izgradnja One&Only rizorta, koji obuhvata spa centre, marinu za super jahte, konferencijski centar, kafiće, restorane, eko park itd. Rizort će biti lociran u Kumboru, opština Herceg Novi. Nadamo se da će doći do valorizacije projekta Kraljičine plaže, sa investitorom Royal grupom iz UAE. Tome se nadamo iz više razloga i iz više vidljivih i prikrivenih benefita koje donosi partnerstvo sa jednim od najvećih i najrenomiranijih investitora na svijetu. Pored ovih i ostalih manjih investicija na Primorju, procjenjuje se da je vrijednost investicija samo na Primorju oko 2,4 milijarde eura, što je gotovo dvije trećine crnogorskog BDP-a“, rekao je Jovanović.

Prema evidenciji MIPA-e od 2006. do danas uloženo je 5.535.000 eura, što je u prosjeku preko 600 miliona godišnje.

„Iznos stranih direktnih investicija kod nas je, mjereno postotkom BDP-a, među najvišim u Evropi i predstavlja, u prosjeku, 20 odsto u posljednjih šest godina. I pored blagog pada priliva SDI u protekle četiri godine, bolje reći oscilacija jer trend smanjenja nije bio prisutan svake godine (izuzetak 2012), nijesu zabilježena veća odstupanja“, kazao je Jovanović.

Na osnovu podataka do prve polovine 2014, ukupan priliv bio je 259,2 miliona, što je za 32 odsto više u poređenju sa istim periodom 2013.

„Izgledi za narednu godinu su još i bolji, imajući u vidu projekcije rasta i postojeće makroekonomsko okruženje. Naravno da je prisutan negativan uticaj globalne ekonomske krize, kao u većini zemalja. Međutim, prema rezultatima istraživanja Svjetske banke „Doing Business 2015“ Crna Gora je napravila značajan napredak u unapređenju poslovnog ambijenta i nalazi se na 36. mjestu od ukupno 189 zemalja. Približavanje Crne Gore EU i NATO-u sigurno će doprinijeti rastu povjerenja u crnogorsku ekonomiju, samim tim i povećanju priliva SDI u godinama koje dolaze“, rekao je Jovanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com