Kinezi “skeniraju” teren - Volim Podgoricu

Kinezi “skeniraju” teren

Predsjednik kompanije CRBC Lu Šan rekao je juče ekipi crnogorskih novinara, kojaje četvrti dan u posjeti Kini, da će auto-put Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu od Smokovca do Mateševa završiti u roku, angažovati štoje više moguće crnogorskih radnika i da za njihove kineske kolege neće uvoziti vodu, piće i hranu, osim proizvoda koji su dio njihove tradicije, a ne bude ih u Crnoj Gori.

Crna Gora, poručio je on, bez bojazni i sa sigurnošću može povjeriti gradnju projekta stoljeća kineskoj kompaniji na čijem je čelu, a koja iza sebe ima neuporedivo zahtjevnijih projekata ne samo u Kini nego širom svijeta.

Šan je kazao da je već 100 projektanata angažovano na ovom najznačajnijem infrastrukturnom projektu u Crnoj Gori koji će koštati oko 800 miliona eura.

Stručnjaci već na terenu

– Već smo angažovali 100 projektanata za prioritetnu dionicu crnogorskog auto-puta. Oko 60 stručnjaka raznih profila građevinski inženjeri i arhitekte su već u Crnoj Gori i trenutno rade na ispitivanju terena i idejnog projekta. Ostalih 40 stručnjaka je u Kini i rade na ovom projektu kao podrška timu u Crnoj Gori.

– Predsjednik ove kineske kompanije, čiji gosti su crnogorski novinari, podsjeća da je CRBC radila na puno sličnih projekata i da procjenjuju da je u ovoj fazi dovoljno angažovanih radnika.

Na pitanje da li će radovi na projektu stoljeća u Crnoj Gori početi na proljeće, Šan je odgovorio da će intenzivniji radovi krenuti odmah nakon usvajanja zakona o auto-putu. Intenzivniji radovi će početi odmah nakon usvajanja zakona o auto-putu u crnogorskom parlamentu i stvaranja pravnih preduslova od strane Vlade Crne Gore. Odmah nakon toga može se krenuti sa intenzivnijim radovima, odnosno sa stacioniranjem dodatne radne snage, opreme i mehanizacije kazao je Šan. Podsjetimo da je, prema ranijim procjenama, za izradu glavnog projekta potrebno između šest i devet mjeseci maksimum.

Na pitanje da li su sposobni da završe projekat u roku i po planu, Šan je kazao da su svaki projekat koji su do sada radili završili u ugovorenom roku.

– Tokom posjete Kini uvjerićete se da je tako bilo sa već završenim, ali i da projekti koji su u toku idu po strogom planu kazao je Šan.

Most Moračica

Odgovarajući na pitanja novinara oko gradnje mosta Moračica, koji je dug oko kilometar po idejnom projektu, on je kazao da je upoznat i da zaista ima zahtjevne tehničke standarde za izgradnju kao, uostalom, i kompletna ključna dionica auto-puta.

– Za projekat dužine oko 40 kilometara, gdje mostovi i tuneli čine preko 50 odsto trase, imamo iskustva u sličnim projektima u Kini i u inostranstvu i nemamo dilema da li možemo da izvedemo kazao je Šan i podsjetio da je CRBC izgradila tunel dužine 18 kilometara, koji je u svijetu donedavno bio rekorder, most Jiang jin u provinciji Iang Su.

– Želim da se osjećate sigurni da nam možete povjeriti projekat auto-puta kako u dijelu projektovanja tako i izgradnje. Naša kompanija je sposobna da izvede ovakve projekte istakao je on.

Kamp i hrana

Novinare je zanimalo i gdje će u Crnoj Gori biti stacionirani kineski radnici koji budu gradili auto-put. Šan je odgovorio da se razmatraju sve mogućnosti vodeći računa o zaštiti životne sredine.

– Već smo proučili podatke koje su nam dostavili naši inženjeri o crnogorskim lokacijama. Razmatramo sve mogućnosti vodeći računa o zaštiti životne sredine, sigurnosti radnika pri gradnji i postavljanju gradilišnih kampova. Prije svega vodeći računa da te lokacije ne remete svakodnevni život i navike lokalnog stanovništva istakao je Šan.

Nijesmo, kazao je Šan novinarima, razmatrali ni opciju da uvozimo kinesku hranu osim u izuzetnim slučajevima.

– Koliko smo do sada upoznati, kvalitet hrane i prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori je na visokom nivou. Bio sam u Crnoj Gori već dva puta, veoma je lijepa zemlja. Kvalitet, kontrola i sigurnost hrane u vašoj zemlji su na visokom nivou. Dobro je kontrolisan kvalitet hrane i moram reći da je već dostigao evropske standarde. I zato nijesmo razmatrali opciju da uvozimo kinesku hranu, osim one koja je dio tradicije, ukoliko je ne bude u Crnoj Gori. Nije ni ekonomski isplativo uvoziti vodu, piće i hranu iz Kine za kineske radnike koji budu angažovani na ovom projektu ocijenio je predsjednik ove kompanije.

Šan je komentarišući pitanje oko oslobađanja plaćanja poreza kazao da je, jednostavno rečeno, nađen način da se smanji cijena kompletnog projekta.

– U cilju olakšavanja uticaja na budžet tokom pregovora sa Vladom Crne Gore razmatrano je nekoliko vrsta izuzimanja poreza. Vlada je uložila dosta napora tokom intenzivnih pregovora objasnio je Šan.

Kineska strana, podsjetimo, ispostavila je 11 zahtjeva koji su intenzivnim pregovorima predstavnika Vlade uspjeli da svedu na pet.

Obećavaju što je moguće više posla za crnogorsku operativu

Kineska kompanija CRBC neće, kako je kazao Šan, oklijevati da uposli sve raspoložive crnogorske kapacitete prilikom gradnje auto-puta.

– Od samog početka pregovaranja i potpisivanja ugovora o projektovanju i izgradnji imali smo podatke o lokalnim podizvođačima i njihovim kapacitetima i u skladu sa našim procjenama i potrebama nećemo oklijevati da angažujemo sve raspoložive lokalne kapacitete kazao je Šan odgovarajući na pitanje novinara da li se već razgovaralo sa crnogorskim podizvođačima.

On nije odgovorio na direktno pitanje koliko radnika će biti angažovano, ali je obećao da će ih biti najviše što može, a da se ispoštuju zahtjevni standardi projekta.

– Imajući u vidu da je projekat lociran u Evropi, razmotrićemo opcije lokalne radne snage koliko god bude moguće. Imajući u vidu kompleksnost i zahtjevnost projekta, određeni broj eksperata i naših stručnjaka biće neophodan zbog iskustva iz prethodnih projekata. To je neophodno da bismo napravili balans između zapošljavanja domaćeg stanovništva i kvaliteta i brzine izvođenja radova. Balansirajući naći ćemo način da otvaramo mogućnosti i za crnogorske radnike. A sve vodeći jako računa o kvalitetu upravljanja projektom istakao je Šan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com