Razgovajte s majkom o pubertetu - Volim Podgoricu

Razgovajte s majkom o pubertetu

Odnos majke i djeteta se mijenja tokom godina. Postojala su vremena kada su majka i dijete bili jako povezani, no s dolaskom puberteta sve se promijenilo. 

Zahvaljujući podivljalim hormonima, u pubertetu su sukobi s roditeljima sve češći. S vremenom se sve više udaljavate od majke jer imate osjećaj da s njom ne možete razgovarati o pubertetu i ostalim stvarima koje on donosi. Neugodno vam je povjeravati se majki i osjećate da niste dovoljno povezane.

Djevojke se u pubertetu susreću s raznim promjena, fizičkim i psihičkim te je od velike važnosti da s majkom otvoreno razgovarate o pubertetu. Prije svega bitno je zbog vašeg zdravlja, psihološkog i socijalnog razvoja.

Ako imate pitanja o pubertetu ili intimnostima, velika je vjerovatnoća da ćete se prvo obratiti svojim prijateljimanego vlastitoj majci. Ali zamislite ovo: i vaša majka je jednom bila tinejdžerka koja je prolazila kroz iste probleme. Upravo zato što je proživjela neke stvari u pubertetu, može biti pravi izvor informacija i savjetnik. Kakav god odnos imali s majkom, jedno je sigurno… vi i vaše mame imate puno toga zajedničkog

Mama, možemo li razgovarati?
Vaša majka je iskusila sve promjene koje vam se događaju, ali postoji područje koje i njoj može biti novo: razgovarati s vlastitim djetetom o pubertetu. Znamo svi da su majke jako zaštitnički nastrojene kada je u pitanju njihova djevojčica te se uplaše pri prvom spomenu riječi sex. Majci je teško shvatiti da njena curica više nije malo dijete.

Vjerovatno se pitate kada je najbolje vrijeme za razgovor? Otvorite temu dok radite nešto zajedno – u autu, dok čistite ili ste jednostavno nasamo. Budite opušteni i ne preozbiljni. Dajte do znanja da imate problem i da tražite savjet od majke. 
Vjerujemo da biste rado znali kako je vašim majkama bilo u pubertetu. Možda vas iznenadi nekim vlastitim iskustvom ili anegdotom iz puberteta. 

Nemojte se stidjeti
!
Vjerujemo da nije ugodno ni vama, ali ni vašoj majci slušati o intimnim dijelovima tijela. No to je zato što se vaše majke nalaze prvi put u takvoj situaciji i vjerovatno nisu nikada pričale sa svojim mamama o tome. Bitno je da ste otvoreni i teme iznosite postepeno. S vremena na vrijeme biste trebale imati ‘male razgovore’, a ne sve čuvati za jedan razgovor i onda majku šokirati s 5 novih stvari o vama. 

Bitno je napomenuti da ne postoji jedan, idealan recept o tome kako najlakše razgovarati s majkom o odrastanju i sazrijevanju. No bitno je započeti. Pristupite svojoj majci zrelo i dajte joj do znanja da vam je potrebna.

Razgovarate li s majkom o problemima ili je to i dalje tabu tema?

(Teen 385)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com