9 žitarica koje ne sadrže gluten - Volim Podgoricu

9 žitarica koje ne sadrže gluten

Gluten je dio svakodnevice, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti obrok koji ga ne sadrži. Međutim, za osobe koje imaju celijakaliju u potpunosti je zabranjen. Bezglutenska dijeta najčešće podrazumijeva suzdržavanje od žitarica, namirnica koje posebno obiluju glutenom. Bezglutenska dijeta ne mora značiti odricanje od žitarica. Slijedi pregled čak 9 žitarica koji ne sadržavaju gluten. Američka nutricionistkinja Korrin Fotheringham predstavlja čak 9 žitarica koje uopšte ne sadrže gluten. Najbolje od svega je što se lako pripremaju i vrlo su ukusne i hranjive.

Amarant

Amarant vuče svoje korijene iz Južne Amerike, a obiluje vlaknima i vitaminom C. Izvrstan je za sve osobe koje se bore s celijakalijom jer pozitivno utiče na obnovu cijelog probavnog sistema.

Za kompletan doručak možete pomiješati trećinu šoljice amaranta i 3/4 šoljice bezglutenske zobi te začiniti. Sve to začinite s malo soli i dodajte 4 šoljice vode te pustite da kuva oko pola sata.

Heljda

Heljda je tradicionalno seljačko jelo, široko prisutno i na našim područjima. Obiluje kalcijumom i B vitaminom. Ima poseban pun ukus, a najčešće se priprema u obliku kaše.

Za pripremu kaše kuvajte heljdu 15-20 minuta na laganoj vatri s dodatkom maslaca ili maslinovog ulja te malo soli.

Kukuruz

Kukuruz pa tako i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko ste bolovali od celijakalije i pokušavate obnoviti svoje ćelije i količine vitamina A u tijelu, palenta je prava stvar za vas.

Važno je napomenuti da je tržište preplavljeno genetički modificiranim kukuruzom te da je možda pametnije odlučiti se za kukuruznu krupicu iz organskog uzgoja.

Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je jako ukusan i hranjiv oblik kukuruza kojeg možete poslužiti kao prilog uz gotovo bilo koje jelo. Krupicu možete čak koristiti i kao brašno te napraviti od nje hrskavu i ukusnu pizzu ili nešto slično.

Proso

Proso je često marginalizovana žitarica koja u modernije vrijeme nije više toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva i lako probavljiva, prilično je jeftina i isplativa te obiluje B vitaminima i kalijem. Takođe, proso može regulisati i pH vrijednost unutar našeg tijela te tako pomoći da održite acido-baznu ravnotežu cijelog organizma.

Za pripremu prosa potrebno je šoljicu žitarica kuvati na laganoj vatri tridesetak minuta uz dodatak 2-3 šoljice vode.

Proso možete pripremiti i u obliku pudinga. Kuvajte proso u 4 šoljice mješavine vode i voćnog soka 5 minuta do sat vremena.

Kinoa

Kinoa je u novije vrijeme postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje željezom i proteinima, a posebno je često koriste osobe koje ne konzumiraju meso niti namirnice životinjskog podrijetla.

Šoljicu kinoe skuvajte u svega 10-ak minuta s dodatkom 3 šoljicee vode.

Zob

Zobene pahuljice predstavljaju početak dana za veliki broj ljudi širom svijeta. Zob je vrlo bogata vlaknima i proteinima. U pravilu zob ne sadržava gluten, ali tokom obrade postoji mogućnost da se ˝zarazi˝ glutenom stoga svakako potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.

Recept za pripremu zobi prilično je sličan kao i kod ostalih žitarica; prokuvajte šoljicu zobi u 2-3 šoljice vode tokom 15-ak minuta (zavisno koju gustoću želite dobiti).

(Atma)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com