Kodeks: Nema više zezanja na sjednicama parlamenta - Volim Podgoricu

Kodeks: Nema više zezanja na sjednicama parlamenta

Skupština Crne Gore usvojila je Etički kodeks poslanika, što je, kako je rekao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, jedan od zahtjeva Evropske unije.

Poslanicima su određena pravila ponašanja, pa oni ne smiju da napuštaju sjednice Skupštine i njenih tijela za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg,   što može biti predsjednik   ili potpredsjednici parlamenta, da  koriste telefon tokom sjednice, čitaju publikacije koje nemaju veze sa dnevnim redom.

Poslanici se obavezuju da tokom rasprave budu usmjereni na temu o kojoj se raspravlja, da izbjegavaju izjave koje nijesu protkrijepljene dokazima,  ne koriste izraze ili njihove sinonime koji mogu vrijeđati i omalovažavati dugoga. Takođe, ne smiju da šire netoleranciju, mržnju ili nasilje. Takođe, dužni su da se pridržavaju propisa koji se odnose na sukob interesa i  izbjegavaju svaku mogućnost korupcije.

Za podsticanje na mržnju javna opomena ili 30 odsto od plate.

Za lakše povrede kodeksa smatraju se neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine i radnih tijela, dobacivanje, prekidanje govornika. Odbor za etička pitanja izriče opomenu poslanicima.

U teže povrede Kodeska spadaju djelovanje u ličnom ili interesu pojedinaca i grupa radi  koristi, kršenje ljudskih prava i ravnopravnosti, omalovažavanje, podsticanje na mržnju, nasilje i netoleranciju.

Za to će dobiti javnu opomeni ili novčanu kaznu u visini 30 odsto od plate.

 

1 komentar

  1. Wow, amazing weblog structure! How long have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The whole look of your site is magnificent, neatly as the content material!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com