10 razloga da konačno počnete da vježbate jogu - Volim Podgoricu

10 razloga da konačno počnete da vježbate jogu

1. Oslobađa od stresa

Joga oslobađa fizičkih posljedica stresa koji se nataložio u tijelu: putem relaksacije i smanjenja nivoa kortizola – hormona stresa. Na to se nadovezuju pozitivni efekti koji se iskazuju smanjivanjem visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavaju se digestivne funkcije i jača imunološki sistem, smanjuju se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.

2. Smanjuje bol

Ispitivanja su pokazala da joga položaji – asane, kao i meditacija ili njihova kombinacija, smanjuju bol kod oboljelih od raka, multipleks skleroze, autoimunih oboljenja, artritisa, bolova u leđima, vratu i kod drugih hroničnih oboljenja.

3. Bolje disanje

Joga nas uči da pravilno dišemo. Lagano i duboko disanje pospješuje vitalnost i funkciju pluća i olakšava opuštanje.

4. Gipkost

Joga daje gipko telo, veću pokretljivost, usklađenost pokreta i smanjuje bolove u zglobovima.

5. Daje snagu

Joga položaji – asane, aktiviraju svaki mišić, od „glave do pete“ i na taj način jačaju cijelo telo.Takođe, smanjuju mišićnu tenziju.

6. Reguliše tjelesnu težinu

Čak i veoma lake vježbe utiču na nivo kortizola u tijelu, brže se sagorijeva višak kalorija i redukuje nagomilani stres što pospješuje smanjenje tjelesne težine. Joga podstiče zdrav način ishrane i pomaže u stvaranju zdravih navika i samopouzdanja.

7. Pospješuje cirkulaciju

Podstiče cirkulaciju krvi i povećava oksigenizaciju ćelija u organizmu.

8. Kardiovaskularna poboljšanja

Lake vežbe joge mogu poboljšati kardiovaskularnu kondiciju smanjenjem broja otkucaja srca, povećanjem izdržljivosti, kao i povećanjem nivoa kiseonika koji se jogičkim tehnikama disanja unosi u tijelo. 

9. Smanjuje stres

Svjesniji smo sebe i onoga šta se dešava u nama, kao i svoje okoline. Na taj način joga nas osposobljava da pravilno reagujemo na stresne situacije u životu. Omogućava nam bolju koordinaciju i brzinu reakcija i pospješuje memoriju.  Popravlja raspoloženje. Smanjuje stres. Unapređuje mentalne finkcije.

10. Duhovne dobrobiti

Joga gradi svesnost o našem tijelu, osjećanjima, svijetu oko nas i potrebama drugih. Unapređuje međupovezanost i međuzavisnost između tijela, uma i duha. Pomaže nam razvoju osjećanja cjelovitosti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com