Home / ŽIVOT + / Zdravlje / 10 znakova koji pokazuju da možda imate problema sa štitnom žlijezdom

10 znakova koji pokazuju da možda imate problema sa štitnom žlijezdom

Kada vaša štitna žlezda ne funkcioniše, ona može da utiče na svaki aspekt vašeg zdravlja, naročito na tjelesnu težinu, depresiju i nivo energije.
Nedijagnostikovani problemi sa štitnom žlijezdom mogu dramatično povećati rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, depresije, anksioznosti, gubitka kose, seksualne disfunkcije, neplodnosti i dovesti do niza drugih simptoma i zdravstvenih problema, zato je važno da se problemi prepoznaju na vriijeme.

Nije neophodno da imate sve ove simptome, ali evo nekih od najčešćih znakova da možda imate problem sa štinom žlijezdom:

1. Umor

Osjećate se iscrpljeno kada se probudite, 8 ili 10 sati spavanja noću vam nije dovoljno ili ne možete da funkcioniše cio dan bez popodnevne dremke?

2. Promene u tjelesnoj težini

Teškoće u gubljenju tjelesne težine mogu biti znak hipotireoze.
Možda ćete izgubiti na težini dok jedete istu količinu hrane kao i obično – ili čak gubite na težini dok jedete više nego što je uobičajeno.
Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini mogu biti znaci hipotireoidizma ili hipertireoidizma.

3. Depresija i anksioznost

Depresija ili anksioznost – uključujući i iznenadni početak paničnog poremećaja – mogu biti simptomi bolesti štine žlijezde.
Hipotireoidizam je najčešće povezan sa depresijom, dok se hipertireoidizam češće povezuje sa anksioznošću ili napadima panike.
Depresija koja ne reaguje na terapiju antidepresivima takođe može biti znak neprepoznatog poremećaja štitne žlijezde.

4. Povišen holesterol

Visok holesterol, pogotovo onaj koji ne reaguje na higijensko-dijetetski režim, fizičko vježbanje ili ljekove za snižavanje holesterola, može biti znak nepostavljene dijagnoze hipotireoze.
Neuobičajeno niski nivoi holesterola mogu biti znak hipertireoze.

5. Porodična istorija problema

Ukoliko imate porodičnu istoriju problema sa štitnom žlijezdom, vi ste u većem riziku od oboljevanja ali ne mora da znači da ćete imati istih problema. Ono što možete da uradite je da obratite pažnju na neke uobičajene simptome poremećaja štitne žlijezde i da pratite svoje zdravstveno stanje.

6. Problematičan menstrualni ciklus i problemi sa plodnošću

Učestalije, obilnije i bolnije menstruacije se često povezuju sa hipotireozom, a kraće i neregularne menstruacije mogu biti povezane sa hipertireozom.
Neplodnost može biti povezana sa nedijagnostikovanim poremećajem rada štitne žlijezde.

7. Problemi sa crijevima

Povremen ili dugotrajan zatvor je često povezan sa hipotireozom, dok je proliv i sindrom iritabilnog creva
češće povezan sa hipertireoidizmom.

8. Promjene u kvalitetu kose ili kože

Kosa i koža su posebno osjetljivi na rad štitne žlijezde, a posebno se gubitak kose povezuje sa problemima štitne žlijezde. Kod hipotireoidizma kosa često postaje krta, gruba i suva, lako se kida i dosta opada. Koža može postati gruba, zadebljala, suva i ljuspičasta. U hipotireoidizmu često postoji neobičan gubitak kose u nivou spoljne ivice obrve.

9. Nelagodnost u vratnoj regiji

Osećaj otoka u vratu, nelagodnost tokom gutanja, hrapav glas ili vidljivo povećanje štitne žlijezde, ovo mogu biti znaci “strume” – uvećane štitne žlijezde, koja je jedan od simptoma problema.

10. Bolovi u mišićima i zglobovima, sindrom Karpalnog tunela, problemi sa tetivama

Bolovi u mišićima i zglobovima, slabost u rukama, tendencija ka razvijanju sindroma karpalnog tunela na rukama i sindroma tarzalnog tunela na nogama, plantarni fascititis stopala, sve to mogu biti simptomi nedijagnostikovanih tireoidnih problema.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com