Crnogorci zarađuju 40 odsto evropskog prosjeka - Volim Podgoricu

Crnogorci zarađuju 40 odsto evropskog prosjeka

Prema podacima Eurostata, koje je objavio Monstat, od zemalja članica EU najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, 257 odsto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 45 odsto prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 40 odsto prosjeka EU”, rekli su iz Monstata.

Eurostat je danas objavio podatke o BDP-u i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za prošlu godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. Monstat je učestvovao u tom projektu zajedno sa zvaničnim statističkim institucijama ostalih evropskih zemalja.

Srbija i Makedonija se nalaze na nivou od 37 odsto odnosno 36 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina (BiH) 29 odsto, dok je Albanija na nivou od 28 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći među zemljama članicama se kretala od 49 odsto EU prosjeka u Bugarskoj do 136 odsto EU prosjeka u Luksemburgu.

Posmatrajući zemlje iz okruženja, prema podacima Eurostata, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 33 odsto do 61 odsto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 51 odsto prosjeka EU. Od zemalja u regionu stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standard kupovne moći je najveća u Hrvatskoj i iznosi 61 odsto prosjeka EU, dok je najniža u BiH i Albaniji sa svega 37 odsto odnosno 33 odsto prosjeka EU.

Dok je BDP po stanovniku uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja po stanovniku je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com