Njemačka Srbiji :Izbrišite Kosovo iz Ustava - Volim Podgoricu

Njemačka Srbiji :Izbrišite Kosovo iz Ustava

Poglavlje 35 neće biti zatvoreno dok Srbija ne uskladi Ustav sa Briselskim sporazumom, a na udaru je Preambula i članovi o teritorijalnom uređenju, pišu Novosti.

Osim 11 uslova za otvaranje ključnog, kosovskog poglavlja u pregovorima Beograda sa Briselom, Berlin je pred Srbiju isporučio i zahtjev: da se naš Ustav uskladi sa dogovorima iz Briselskog sporazuma!

Kako Novosti saznaju, bez ispunjenja ovog zahtjeva Poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EU, samim tim, visi o ovom tankom koncu.

Da li prilagođavanje najvišeg pravnog akta Srbije podrazumijeva i brisanje preambule koja jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni dio teritorije, zasada nije precizno definisano. Međutim, po mnogima, upravo je to najveća zamka koja se krije u berlinskom paketu i koja zapravo implicira priznavanje nezavisnosti, piše taj list.

Sporne tačke mogle bi da budu i članovi 182 i 16 Ustava, koje se odnose na teritorijalno uređenje Srbije i međunarodne odnose. Brisel bi mogao da traži da se iz Ustava izbaci formulacija da Srbija ima dvije pokrajine, kao i da promijeni stav da “svi međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom“.

Prema informacijama Novosti, na formulaciji sadržine kosovskog poglavlja mjesecima je radilo njemačko Ministarstvo spoljnih poslova, a srpski zvaničnici su sa tačnom listom uslova upoznati početkom oktobra, kada je u posjeti Srbiji bio Ernst Rajhel, specijalni izaslanik MSP Nemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com