Ojačajte samopouzdanje u 5 koraka! - Volim Podgoricu

Ojačajte samopouzdanje u 5 koraka!

 

Bilo koje dvije osobe koje sretnete u životu neće biti slične. U tome leži cijela ljepota. Svaka i pojedina osoba je jedninstvena, na ovaj ili onaj način. Svako od nas ima neke posebne osobine koje drugi nemaju. Ali, ono što je važno je da prihvatimo ovu posebnost te da naučimo da volimo sebe onakve kakvi smo i zbog onoga što, zapravo, jesmo. To će nam pomoći da izgradimo pozitivan stav o sebi te da dobijemo samopouzdanje. Donosimo par savjeta.

 

Volite i cijenite to što imate

Shvatite koje su vaše snage i budite zahvalni što ih imate. Pogledajte u ogledalo i naučite da volite ono što u njemu vidite. Veliki broj ljudi kuka o tome kako su niski, debeli, mršavi itd. Ali ono što ne vide je njihova snaga. Osvrnite se oko sebe i vidjećete da nijedna osoba nije savršena, a tako je zapravo i trebalo da bude. Dakle, fokusirajte se na svoje snage i iskoristite ih. S vremena na vrijeme udijelite sebi kompliment te ćete vidjeti koliki uticaj ovaj gest ima na vaše samopouzdanje.

 

Okružite se pozitivnošću 

Klonite se negativnih osoba. Možda imate nekoliko prijatelja koji vas stalno kritikuju. Jednostavno, klonite ih se. Određena količina konstuktivnog kriticizma je dobra, ali ako stalno slušamo negativne kritike o sebi, na kraju ćemo početi vjerovati u njih. Budite prijatelj sa osobama koje vas cijene i podržavaju, a ne sa onima koji vas stalno kritikuju.

Budite optimistični

 Uvijek postoje dva načina da gledate na stvari – bilo s pozitivne ili negativne strane. Umjesto fokusiranja na negativnu stranu, važno je da se usredotočite na svjetliju stranu događaja. Ustvari, optimizam je direktno proporcionalan sa samopouzdanjem. Optimizam o sebi, o drugima i o životu uopšte, dovodi do poboljšanja samopouzdanja.

Ostanite u formi

Ne kažemo da trebate i da spavate u teretani. Ali, bar pokušajte da ostanete u dobroj formi, jer to takođe ima veoma veliki uticaj na vaše samopouzdanje. Ne treba da se durite kada se pogledate u ogledalo niti da se mrštite kada vidite nekoga ko je u formi i srećan. Baš kao što su vaši kvaliteti jedinstveni, tako je i vaša tjelena struktura te je dobro da to cijenite. Ali, to takođe znači i da trebate redovno vježbati, hraniti se zdravo i dovoljno spavati. Ako je vaše tijelo zdravo i u formi, to će dovesti do poboljšanja samopouzdanja.

Nemojte biti previše strogi prema sebi

Prihvatite činjenicu da ćete nekad doživjeti pad. Ali, ono što je bitno je da nikada ne budete previše opterećeni padovima. Padove trebate shvatiti kao proces učenja te da iz svega izađete još jači. Umjesto da budete previše kritični prema sebi ili da se gnušate sebe do srži, jedostavno prihvatite svoju grešku i učite iz nje. Nikada nemojte dozvoliti da mala prepreka na putu “ošteti” vašu sliku o sebi na bilo koji način. Koristite svoju snagu da to prebrodite, a vaše samopouzdanje će se, u samom procesu, još više poboljšati.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com