Urođena bolest nije uzrok smrti bebe - Volim Podgoricu

Urođena bolest nije uzrok smrti bebe

Ljekari Insituta za zaštitu majke i djeteta u Beogradu  napisali su u nalazu da preminulo novorođenče Slaviše i Danke Knežević iz Bijelog Polja nije imalo nikavo genetsko, niti metaboličko oboljenje.

“Iz donesenih uzoraka krvi djeteta urađena je analiza aminokiselina, dok je iz urina urađen nalaz organskih kiselina ali i metabolički skrining… Nijesu nađeni tragovi urođene bolesti metabolizma”, piše u nalazu, koji je potpisala načelnica dr Maja Đorđević.

Konzilijum Kliničkog centra tražio je da se uradi taj nalaz. Uzorak krvi i urina novorođenčeta uzet je 12. novembra, a ljekari su poslali oca preminule bebe da avionom u Beograd ponese materijal na analizu.
“Ovaj nalaz pokazuje ono što smo i znali od prvog dana, a to je da naš sin nije imao nikakvo genetsko oboljenje. Poslali su me da uradim taj nalaz u Beograd i to u vrijeme kada su mom djetetu otkazivali organi i kada je bio u veoma teškom stanju”, kazao je otac preminule bebe, za koju se vjeruje da je zaražena nakon rođenja u bjelopoljskom Porodilištu.

Dječak je rođen 8. novembra, a nakon tri dana je prebačen na liječenje u Podgoricu.  Došlo je do pogoršanja, a beba je preminula 16. novembra uveče.

 Nakon smrti dječaka pokrenuta je istraga, a u obdukcionom nalazu je pisalo da je preminuo usljed infekcije pluća izazvanom bakterijom bacillus spp. Upravo ta bakterija, ali i moge druge, nađene su u bjelopoljskoj bolnici.

Osim na rukama zaposlenih i radnim povšinama u bjelopoljskoj bolnici, mikrobiolozi Instituta za javno zdravlje  našli su bakterije i u vazduhu u Porodilišta i na Neonatologiji.

“Uzorak vazduha u porođajnoj sali br. 2 – nađeno  500L/min – koagulaza stafilokok, Micrcoccus species, bacillus species. Porođajna sala br. 4 – u vazd 500L/min isto kao i prethodnoj sali broj  2”, piše u nalazima.

I u vazduhu sobe za vizitu i za pregled beba nađeni su iste bakterije. Bakterije su nađene i u vazduhu na u sobi za običnu njegu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com