Ambasador Mugi, a ko bi drugi… - Volim Podgoricu

Ambasador Mugi, a ko bi drugi…

Nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović biće predložen za ambasadora Misiji Crne Gore pri UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Nakon dogovora u vrhu vlasti, Kaluđerović će, nakon što je na mjestu nacionalnog koordinatora proveo manje od godinu, u Ženevi zamijeniti ambsadorku Zoricu Marić Đorđević.

Kaluđerović je do sada pokrivao i mjesto savjetnika premijera za vanjsku politiku, a nakon povlačenja Milana Roćena od jula do decembra 2012. godine bio je ministar vanjskih poslova. Kaluđerović je bio i šef kabineta predsjednika države i premijera, a tokom diplomatske karijere bio je amabasador Crne Gore i SCG pri UN u Njujorku, ranije je kao diplomatski predstavnik SFRJ službovao u više zemalja.

Vlada je juče prihvatila predlog Kadrovska komisija za imenovanje bivšeg podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše za ambasadora u Sloveniji. Prema informacijama “Vijesti” ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji je sa bivšim gradonačelnikom imao političkih nesuglasica, podržao je Mugošino imenovanje na kadrovskoj komisiji kako se ne bi stekao utisak da se radi o ličnom sukobu.

Prema informacijama “Vijesti” Mugoša je predložen za ambasadora, skoro pola godine nakon što je šef diplomatije Igor Lukšić od “najviših partijskih instanci” tražio mišljenje o tome da li gatreba poslati u Ljubljanu.

Mugoša je nakon povlačenja sa gradonačelničke funkcije bio zainteresovan za mjesto ambasadora u Azerbejdžanu, ali je Lukšić to odbio pojašnjavajući da otvaranje ambasade u toj zemlji nije trenutni prioritet Crne Gore.

Prema drugim izvorima, slanje Mugoše u Baku zaustavili su čelnici SDP-a. Vlada je juče za novog ambasadora u BiH predložila bivšeg otpravnika poslova u Beogradu Milana Lakića. Anton Sbutega i Dragica Ponorac, koja radi u MVPEI, zamijeniće Vojina Vlahovića u Italiji i Irenu Radović u Francuskoj.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com