Počela izborna tišina u Herceg Novom - Volim Podgoricu

Počela izborna tišina u Herceg Novom

U ponoć je počela izborna tišina uoči vanrednih lokalnih izbora u Herceg Novom, koji su zakazani za 14. decembar. U nedjelju će u 7 časova biti otvoreno 51 biračko mjesto, a zatvarano u 20 časova.

Na ovim lokalnim izborima pravo glasa ima 24.810 birača. Najmanje upisanih birača je na glasačkim mjestima Ubli i Luštica 3, po 32-je, dok ih je najviše upisano na biračkom mjestu Meljine 870.

Na lokalnim izborima 2012. godine bilo je 25.566 upisanih birača, koji su tada glasali za 11 izbornih lista, prenosi Radio Jadran.

Za skupštinski saziv od 34 odbornika na nedjeljnim izborima građani će birati između sedam izbornih lista i to:

1. Grupa građana „Novska lista
2. Grupa građana „Glas Novoga”
3. Koalicija SNP-DF-NS „Sačuvajmo Novi za dobro Novoga, za tvoje dobro”
4. CDU – “Herceg Novi, Crna Gora”
5. DPS „Da pobijedi Herceg-Novi – Milo Đukanović”
6. „SDP – Novski, Bokeški i Crnogorski”
7. Grupa birača „Izbor”

Pravo glasa ima svaki punoljetni crnogorski građanin sa prijavom prebivališta od najmanje dvije godine u Crnoj Gori i prijavu prebivališta u Herceg Novom od 6 mjeseci. Građani svoj identitet potvrđuju samo sa novim biometrijskim ličnim dokumentima.

Zahtjev za glasanje pismom, dostavlja se biračkom odboru na biračkom mjestu, najkasnije do 13 časova na dan glasanja. Pismom se glasa u slučajevima nemogućnosti glasanja na biračkom mjestu, zbog starosti, invalidnosti i iznemoglosti, bolničkog liječenja u mjestu prebivališta, odnosno kućnog liječenja, usljed teže bolesti, boravka u ustanovi za smještaj odraslih-invalidnih i starih lica u mjestu prebivališta.

Stalni sastav biračkog odbora čini 10 članova, predsjednik, zamjenik, 4 člana i 4 njihova zamjenika, a uz to svaki predstavnik izborne liste ima pravo da postavi svog predstavnika.

O zahtjevima, ukoliko ih bude, za posmatrače danas će odlučiti Državna izborna komisija, što je u njenoj nadležnosti.

Prvi preliminari rezultati lokalnih izbora u Herceg Novom iz OIK-a biće saopšteni 12 sati od prijema materijala i to ukoliko ne bude prigovora – potvrdila je za Radio Jadran predsjednica OIK-a Dobrila Šakotić.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com