Kakvi na djelu, takvi u napretku - Volim Podgoricu

Kakvi na djelu, takvi u napretku

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori pozdravlja usvajanje seta važnih antikoruptivnih zakona u Skupštini, rekao je šef Delegacije EU, Mitja Drobnič, ocjenjujući da je njihovo djelotvorno sprovođenje od ključnog značaja za ostvarivanje očekivanih mjerljivih rezultata.

Drobnič je rekao Pobjedi da novi zakoni i izmjene i dopune zakona predstavljaju ključne reformske mjere definisane Akcionim planom za Poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava.

Parlament je 9. decembra ove godine usvojio Zakon o sprječavanju korupcije, izmjene i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o lobiranju, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i Etički kodeks poslanika.

Drobnič je kazao da je pored dobrog kvaliteta ovih zakona, njihovo djelotvorno sprovođenje od ključnog značaja za ostvarivanje očekivanih mjerljivih rezultata.

“Da bi novi, unaprijeđeni pravni okvir poboljšao stanje u praksi, potrebno je da organi nadležni za njegovu primjenu – kako postojeći tako i novi – imaju odgovarajuće administrativne kapacitete i resurse u pogledu dovoljnog broja zaposlenih, specijalizovanih obuka, opreme i budžeta”, ocijenio je Drobnič.

On je kazao da se Evropska komisija raduje skorijem usvajanju Zakona o specijalnom tužilaštvu i izražava uvjerenje da će tekst Zakona koji će Skupština usvojiti biti u skladu sa evropskim standardima i najboljim praksama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com