Kazna od 3800 eura poslastičarnici Sonja - Volim Podgoricu

Kazna od 3800 eura poslastičarnici Sonja

Inspektori su sa 3,8 hiljada eura ove sedmice kaznili poslastičarnicu Sonja u Podgorici zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su izdali ukaz o otklanjanju nepravilnosti u roku od mjesec Centru za kulturu “Nenad Rakočević” iz Mojkovca i kolašinskom Lipovu, za koje je utvrđeno da nijesu redovno isplaćivali zarade i uplaćivali doprinose. Otklanjanje nepravilnosti u roku od mjesec je traženo i od kafića u naselju Humci u Nikšiću, zbog nelegalnog obavljanja djelatnosti.

Ove sedmice nijesu mogle biti obavljene kontrole prodavnice Sve po euro u Ulcinju i ugostiteljskog objekta u Podgorici, jer nijesu radili, kao ni firme Newmont koja je u stečaju.

Inspektori su na osnovu prijave o nelegalnom obavljanju građevinskih radova donijeli rješenje o pečaćenju etaže bivše žabljačke prodavnice na Žabljaku i najavili da će ponovo obaviti kontrolu M.T. iz Nikšića prijavljenog za nelegalnu izradu građevinskog materijala.

Kada je riječ o prijavi da Auto Zeta iz Podgorice ne dozvoljava zamjenu proizvoda koji je pod garancijom, potrošač je obaviješten da treba da dostavi račun i garantni list, što nije uradio.

“Ovlašćeni serviser je objasnio potrošaču da je akumulator prestao da radi usljed povećane istrošenosti, zbog čega ne podliježe garanciji. Prijava je odbijena, a stranka obaviještena da prava može ostvariti pred Arbitražnim odborom Privredne komore ili u redovnom sudskom postupku”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkog Nenatexa, cvjećare Rada, kafića u Lepoj Kati, frizerskog salona Kika i parfimerije Tanja, hercegnovskog restorana Bajker i Salona keramike MS, pekara Džona u Kotoru i Hipnous u Risnu, kao i butika u tom gradu.

Inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti ni prilikom kontrole marketa Goran iz Kumbora, prodavnica Sana i “Predović” iz Herceg Novog, kafane Piked iz Bijele, frizerskog salona M iz Nikšića, preduzeća “Rašketić” iz Bara, trafike Štampa i butika Leros iz Ulcinja.

Od ukupno 246 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 74 nijesu dobile odgovor, dok je 144 u proceduri. Primjedbe u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, nelegalan rad, neprijavljene i neosigurane radnike, neprihvatanje reklamacija za kupljene proizvode, prodaju robe s isteklim rokom i “na crno”, nepropisne deklaracije, naplatu kesa s logom i gradnju bez dozvole.

Kampanja Budi odgovoran omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com