Nobelovci: Prijeti nam još opasniji “hladni rat” - Volim Podgoricu

Nobelovci: Prijeti nam još opasniji “hladni rat”

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni u Rimu, duboko su zabrinuti zbog prijetnje koju predstavljaju “pojedine velike sile” koristeći silu i time rizikujući da pokrenu “novi, još opasniji hladni rat”.

Učesnici samita Nobelove nagrade za mir u italijanskoj prijestonici su, takođe, osudili “fanatizam prerušen u vjeru” i skrenuli pažnju javnosti na “postojeće i tinjajuće konflikte, posebno u Siriji, Iraku, Izraelu/Palestini, Avganistanu, Južnom Sudanu i Ukrajini”, a koji dobijaju “sve opasniji tok”.

U završnom dokumentu, Nobelovi laureati su izrazili “duboku zabrinutost zbog sve veće opasnosti od rata, uključujući nuklearnog, među velikim državama”.

“Ova prijetnja proizilazi iz činjenice da pojedine velike sile smatraju da mogu da ostvare svoje ciljeve upotrebom sile”, ističu nobelovci, ne citirajući nijednu zemlju.

“Ova tendencija, ukoliko ostane nekontrolisana, neminovno će dovesti do veće vojne konfrontacije i do novog, još opasnijeg hladnog rata”, uvjereni su učesnici rimskog skupa.

Potpisnici dokumenta posebno napominju da “sukob u Ukrajini predstavlja prijetnju za stabilnost Evrope i podriva njenu sposobnost da odigra pozitivnu ulogu u svijetu”.

Na 15. po redu samitu nobelovaca učestvovali su Dalaj – lama, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačev, bivši vođa Solidarnosti i predsjednik Poljske Leh Valensa, Širin Ebadi (Iran), Lejmah Gbovi (Liberija), Tavakol Karman (Jemen), Beli Vilijams, Mejrid Megvajer i Dejvis Trimbl (Irska), Hose Ramos-Horta (Zapadni Timor) i Džodi Vilijams (SAD).

Južnoafrički biskup Dezmond Tutu je zbog bolesti morao da otkaže dolazak.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com