Džihadisti drže 40 taoca u kafiću - Volim Podgoricu

Džihadisti drže 40 taoca u kafiću

Najmanje jedna naoružana osoba drži 40 taoca u kafeu “Lindt” u Sidneju. Nekoliko zatočenih gostiju je primorano da stoji uz staklo, a istaknuta je i crna zastava džihada, javlja “Russia today”. Specijalci australijske policije su opkolili kafe.

Zvaničnici su saopštili, pozivajući se na menadžment lokala, da se 10 zaposlenih u “Lindt”-u i oko 30 gostiju nalazilo u kafeu kada je zauzet. 

Kako javljaju strani mediji, područje oko lokala su blokirali naoružani policajci, a uvedena je i zabrana leta iznad dijela Sidneja kako bi se olakšao let helikopterima snaga bezbjednosti. 

Na snimcima koje su objavili mediji vide se taoci koji su primorani da stanu uz izlog, s rukama na staklu. U jednom trenutku su istakli i crnu zastavu s arapskim slovima zbog čega se pretpostavlja da iza napada stoje pripadnici Islamske države koji koriste, između ostalih, i to obilježje kao ratnu zastavu džihada, javlja “ABC”. Ipak, to još uvijek nije zvanično potvrđeno, a, navodno, otmičar je tražio da razgovara s premijerom Australije Tonijem Abotom u živom prenosu na radiju. “Al Džazira” javlja, pozivajući se na policijske zvaničnike, da snage bezbjednosti nijesu u kontaktu s naroružanim licima u kafeu. Najmanje jedan napadač je snimljen, a nosio je “maramu s arapskim slovima”, prenosi “Russia today”.

Prema nezvaničnim informacijama otmičar ima i pojas napunjen eksplozivom.

Premijer Australije Toni Abot se obratio javnosti, nazvavši situaciju “duboko zabrinjavajućom”, naglasivši da nadležni čine sve kako bi riješili krizu.

“Još uvijek ne znamo motive otmičara”, rekao je on na konferenciji za štampu. 

Evakuisana Sidnejska opera

Simbol australijske prijestonice Sidnejska opera je evakuisana, nakon što je u njoj pronađen sumnjivi paket javljaju mediji. Policajci u punoj borbenoj opremi su viđeni kako ulaze u tu građevinu, dok helikopter kruži nad njom.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com