Fudbaler sa srčanom manom - Volim Podgoricu

Fudbaler sa srčanom manom

Danijel Engelbreht je ovih dana fudbalska zvijezda broj jedan u Njemačkoj, u žestokoj konkurenciji Robena, Riberija, Levandovskog i ostalih asova, iako igra u trećoj ligi, za ekipu Štutgart Kikersa. On je, naime, zaigrao poslije komplikovane operacije srca i postao drgi fudbaler koji igra sa ugrađenim defibrilatorom.

Engelbreht se u julu prošle godine srušio na teren. Pregledima su mu otkriveni veliki srčani problemi, koji su zahtjevali hitnu operaciju.

Danijelu je ugrađen defibrilator, spravica koja reguliše rad srca, ali sa kojom je bavljenje sportom gotovo nemoguće.

A 24-godišnji mladić se, ipak, vratio na teren, odigravši prvu utakmicu za Kikers krajem novembra.

“Prije utakmice vratio se strah da će se nešto slično ponovo dogoditi. Mislio sam da neći moći da se oslodim tog osjećaja. Ali, sve je bilo lakše kada sam zaigrao. Malo ko je vjerovao da mogu da se vratim, a sada ponosno mogu da kažem da sam uspio”, kaže Danijel Engelbraht, fudbaler Kikersa.

Njegov povratak je bio spektakularan. Nakon debija, u kome je savladao strah, u prošlom kolu Engelbreht je bio strijelac pobjedonosnog gola za Kikers u duelu sa Vehenom. U slavlju je skinuo dres i pokazao majicu sa natpisom „Ništa nije nemoguće“.

“Doktori su mi savjetovali da se ne bavim sportom uopšte, ali sebi ne bih mogao da oprostim da nisam probao. Postavio sam cilj i uspio da ga ispunim”.

Danijel se tokom oporavka borio i sa teškim psihičkim krizama, zato je njegov povratak fudbalu i još veće čudo.

“Ne samo što sam morao da živim kao 80-godišnjak, već sam zbog tableta koje sam koristio imao halucinacije. Mislio sam da ludim, ali nekako sam se izborio. Zapravo, želja da ponovo zaigram fudbal me spasila”, dodaje Engelbraht

Zbog defibrilatora, koji se nalazi odmah ispod kože, na grudima, Engelbreht mora da nosi plastični pojas, koji sprječava da ga lopta pomjeri.

Prvi profesionalni fudbaler koji je zaigrao sa defibrilatorom, bio je Belgijanac Entoni Van Lo, 2008. godine u dresu Roselara. Godinu kasnije, Van Lo je tokom utakmice kolabirao, ali mu je defibrilator regulisao rad srca.

Još igra fudbal na visokom nivou – član je prvoligaša Kortrajka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com