Zorana dočekala Mila - Volim Podgoricu

Zorana dočekala Mila

 Crnogorski premijer Milo Đukanović doputovao je sinoć u Beograd, gdje će, sa kolegama iz zemalja centralne i istočne Evrope, učestvovati na samitu sa Kinom.

Đukanovića je dočekala potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Samit u Beogradu trajaće dva dana. Ranije sinoć u glavni grad Srbije doputovao je i premijer Kine Li Kećijang.

Đukanović će se tokom samita sastati i sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, kao i kineskim i mađarskim premijerom, Kećijangom i Viktorom Orbanom.

Kina pridaje posebnu pažnju jačanju saradnje sa državama Centralne i Istočne Evrope i realizaciji zajedničkih projekata, što potvrđuje i novčani fond vrijedan deset milijardi dolara namijenjen preferencijalnoj kreditnoj podršci potencijalnim projektima u šesnaest zemalja ovog dijela Evrope.

“Očekuje se da na skupu bude usvojena Deklaracija o dvanaest mjera za dalje unapređenje saradnje država Centralne i Istočne Evrope sa NR Kinom što bi trebalo da bude još jedna potvrda uzajamnog interesa zemalja učesnica sastanka na vrhu ka konkretizaciji saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa”, saopšteno je iz Vlade.

Treći samit predstavlja priliku za dalje razmatranje i afirmaciju konkretnih modela ekonomske saradnje između Crne Gore i Kine, posebno imajući u vidu značaj ovog mehanizma za Crnu Goru koja, iako najmanja država u grupi, do sada predstavlja lidera u „povlačenju sredstava” iz kreditnog fonda.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com