CEAC: KAP klasičan primjer kako crnogorska Vlada koči svoje integracije - Volim Podgoricu

CEAC: KAP klasičan primjer kako crnogorska Vlada koči svoje integracije

Centralno evropska aluminijumska kompanija CEAC sa sjedištem na Kipru, jedan od najvećih povjerilaca Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, pozdravila je zaključke Savjeta za opšte poslove Evropske unije EU kojim se crnogorska Vlada poziva da krene u odlučnu borbu protiv korupcije na najvišem nivou, ali i da poboljša svoje poslovno okruženje, saopšteno je CdM-u iz CEAC-a. 

U zaključku Savjeta za opšte poslove stoji da je EK, kada je u pitanju Crna Gora, “stavila akcenat na jačanje ekonomskog upravljanja i konkurentnosti, sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i podsticanja rasta, otvaranja radnih mjesta i stvaranja prostora za investicije”.

Posebno, Savjet je zaključio da je u Crnoj Gori potrebno “jako političko opredjeljenje” da se obezbijede “opipljivi i trajni rezultati” u ovoj oblasti.

Kako je saopšteno iz CEAC-a, zaključci Savjeta podržavaju Izvještaj o napretku Evropske komisije od oktobra 2014. koji govori o rizicima novih potencijalnih obaveza za javne finansije, a koji se mogu pojaviti kao rezultat međunarodnih predmeta koje je ova kompanija inicirala protiv države Crne Gore zbog eksproprijacije Kombinata aluminiju Podgorica KAP u ljeto 2013. CEAC-ovi arbitražni zahtjevi protiv Crne Gore iznose nekih 900 miliona eura, skoro 30 odsto crnogorskog BDP-a.

“Veoma smo ohrabreni jasnom porukom koju su evropski ministri poslali crnogorskoj Vladi o potrebi da dovede “svoju kuću u red” ako želi da postane članica EU. Poslije kritika EK, možemo samo da se nadamo da će Vlada Crne Gore shvatiti ozbiljno potrebu da se pitanje KAP-a sporazumno riješi, za koji je Evropski parlament EP ocijenio da je najveća prepreka u napretku Crne Gore ka EU. KAP je klasičan primjer kako crnogorska Vlada svojim ponašanjem koči napredak države u integracijama. Nepoštovanje i ignorisanje naređenja Suda u Nikoziji da se blokira prodaja fabrike i raspolaganje njenom imovinom još jedan je primjer koji pokazuje koliko je država daleko od evropskih standarda ne samo u smislu prenošenja pravne tekovine EU već i u pogledu vladavine prava. Crnogorski ministrri moraju hitno sjesti za sto i donijeti razumni odluku kada je KAP u pitanju”, kazao je za CdM pravni zastupnik CEAC-a Matias Menke.

Savjet za opšte poslove EU je takođe naglasio da se jedan broj nedostataka navedenih u Izvještaju o napretku moraju hitno i odlučno rješavati, posebno u oblasti pravosuđa, osnovnih prava, “uključujući borbu protiv korupcije, posebno na visokom nivou”.

U jasnom upozorenju, Komisija napominje da se ulazak Crne Gore u Evropsku uniju EU zasniva na trajnim, fundamentalnim i suštinskim promjenama na terenu. Savjet zaključuje da je jačanje administrativnih kapaciteta od suštinskog značaja za Crnu Goru i održavanje pozitivnog zaleta na putu ka EU.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com