Pljevljaci dišu “na škrge”, moguće vanredno stanje! - Volim Podgoricu

Pljevljaci dišu “na škrge”, moguće vanredno stanje!

Trebalo je da se u Pljevqima dogodi, i bukvalno, ekološka katastrofa, i da ovaj grad dospije na čelo evropske crne liste po stepenu zagađenja vazduha, pa da u Skupštini Crne Gore počnu da se bave ovim problemom.

Pljevljima i Pljevljacima, Skupština će se, kako je najavio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, baviti na vanrednoj sjednici, nakon inicijative poslanika Demokratskog fronta Vladislava Bojovića koji je tražio da Skupština hitno reaguje i proglasi vanredno stanje u Pljevljima.

– U Pljevljima od 3. decembra, pored zagađenog vazduha, voda nije za upotrebu. Skupština treba da stane u odbranu člana 22 Ustava da svaki građanin ima pravo na zdravu životnu sredinu, kazao je Bojović. On je naveo da, po izjavama sanitarnog inspektora i dermatologa Doma zdravlja, voda iz gradskog vodovoda nije za upotrebu i da se ne preporučuje ni za umivanje i naglasio da trenutno u gradu, čak, ne postoji cistijerna za snabdijevanje vodom.

U Agenciji za zaštitu priprdne sredine kažu da su prekorečenja evidentna kada je u pitanju koncentracija štetnih materija PM10 i PM2, pet čestica kao i sadržaje benzopirena u uzorcima PM10 čestica u sezoni grijanja.

Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), vodeća evropska organizacija koja se bavi pitanjem uticaja životne sredine na zdravlje u EU objavila je u izvještaju koji je objavljen prekjuče da su Pljevlja evropski lider među zagađenim gradovima!

Prema njihovoj ocjeni, oko 10 hiljada ljudi godišnje umre u Srbiji i Crnoj Gori, zbog zagađenja vazduha.

U dijelu “Zagađenje vazduha i zdravlje u Crnoj Gori, činjenice, brojke i preporuke”, izražena je velika zabrinutost za kvalitet vazduha i konstatovano da “građani širom zemlje dišu vazduh koji se smatra štetnim po zdravlje”. 

– Kvalitet vazduha u mnogim gradovima Crne Gore je velika briga: mjerenja pokazuju da građani udišu vazduh koji se smatra štetnim po zdravlje. Navodi se da su Pljevlja lider u lošem kvalitetu vazduha. Emisije iz sagorijevanja uglja u elektrani i u domaćinstvima bile su glavni uzroci lošem kvalitetu vazduha u Pljevljima, piše u izvještaju.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com