Restartovana Pozitivna CG - Volim Podgoricu

Restartovana Pozitivna CG

Pozitivna Crna Gora objavila je danas partijski Manifest, koji predstavlja osnovu za novi početak stranke Darka Pajovića, koju je nedavno nakon raskola napustilo nekoliko članova i funkcionera.

U Manifestu se navodi da je Pozitivna Crna Gora građanska stranka, utemeljena na idejama solidarnosti i društva jednakih šansi, “uz punu svijest da se svaki čovjek rađa slobodan, privrženi ideji nepovredivosti života i imovine, posvećeni civilizacijskom i ekonomskom oporavku Crne Gore”.

Snažno za CG u NATO i EU

“Kao građanska partija zalažemo se za istinsko poštovanje svih različitosti, bilo da se radi o vjerskim, nacionalnim, jezičkim, kulturološkim ili bilo kojim drugim. Nijedan pojedinac ne smije biti diskriminisan zbog svoje posebnosti. Građanin mora biti osnov državnog suvereniteta, jer samo slobodan građanin može biti nosilac društvenog preporoda i ekonomskog progresa”, navodi se u Manifestu koji je predstavio  politički direktor Aleksandar Ražnatović.

Kad je riječ o smjenjivosti vlasti, navode da ona mora biti smjenjiva i da prilikom njene smjene mir i stabilnost ne smiju biti ugroženi.

“Naše trajno opredjeljenje je mirna i demokratska smjena vlasti. Ova vlast nema viziju kako da zemlju izvede na pravi put. Ona je okrenuta sebi, svojim privilegijama, zaslijepljena sopstvenim interesima, dezorjentisana svojom bahatošću. Ona ne može da odgovori izazovima vremena koje je pred nama”, navodi Ražnatović.

Što se tie evroatlantskih integracija, navode da se snažno zalažu da Crna Gora bude clanica Evropske unije i NATO-a.

“Ne zato što je to samo po sebi cilj već zato što je to jedini pouzdani garant trajnog uspostavljanja evropskih vrjednosti, bogatog društva i opšte stabilnosti i sigurnosti. To je civilizacijski krug kome smo pripadali i kojem stremimo i u budućnosti. Mi moramo da težimo uspostavljanju evropskih pravila u našoj ekonomiji. Naš odbrambeni i obavještajni sistem mora biti utemeljen na način da budu dio šireg evroatlantskog bezbjedonosnog sistema, jer je to jedini garant trajnog mira i stabilnosti”, piše u Manifestu.

Govoreći o vladavini prava, Ražnatović navodi da se godinama unazad donose zakoni koji se ne poštuju.

Vratimo solidarnost

“Imamo nereformisano sudstvo, a i ono što se deklarativno saopštava se radi zbog preporuka naših evropskih prijatelja. Jedini pravi odgovor na ovu tešku situaciju je uspostavljanje sistema pune vladavine prava. Svaka građanka i svaki građanin moraju biti jednaki pred zakonom”, navodi se, između ostalog, u Manifestu.

Crna Gora, kako se navodi, mora vratiti solidarnost kao osnovni princip na kome počiva socijalna pravda, a ko god želi da uči, mora mu biti omogućeno da dobije besplatno obrazovanje, to je princip od koga ne sijemo odstupiti.

“Udžbenici moraju biti besplatni, djeca moraju biti nagrađivana, a najbolji se o državnom trošku moraju školovati na najboljim svjetskim univerzitetima, uz obavezu da deset godina provedu u Crnoj Gori nakon završetka školovanja koje im je omogućila država”, stoji u Manifestu.

I zdravstvene usluge moraju biti besplatne i dostupne svim građanima.

“Redovi i liste čekanja ne smiju da budu dugi, a ljekovi moraju da budu dostupni svakom gradjaninu. Ovaj cilj je realno ostvariv samo uz temeljnu promjenu načina rukovođenja zdravstvenim sistemom i institucijama koje funkcionišu unutar njega. Pacijent bi zaista bio u centru sistema, ne samo na papiru, već i u svakoj ambulanti, operacionoj sali, svakom domu zdravlja, bolnici, opeacionoj sali… Snaženje principa preventivnog djelovanja mora biti forsirano na svakom koraku”, piše u dokumentu.

(rtcg)

1 komentar

  1. I don’t think I’ve read a post like this before. It’s well-thought out, which means that I learned something new today. I’m going to check out some of your other posts to see if they each have the same high-quality applied to them!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com