Vučić i gost otvorili most - Volim Podgoricu

Vučić i gost otvorili most

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Narodne Republike Kine Li Kećang, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, svečano su otvorili most koji povezuje Zemun i Borču u Beogradu.

Premijeri Srbije i Kine otkrili su i ploču prijateljstva, a potom presjekli vrpcu.

Iako je u javnosti prozvan kao “Kineski most”, građevina ime nosi po Mihajlu Pupinu. Glavni izvđač radova bila je kineska kompanija, a most je dio Sjeverne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmjestiti teretni saobraćaj iz centra grada, prenio je RTS.

Radovi na mostu Zemun–Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke ukupno 21,6 kilometara i dio od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. godine. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Ukupna vrijednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbjeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Na prvom mostu izgrađenom na Dunavu nakon 79 godina, koji je spojio obale Zemuna i Borče, a uspješno su obavljena probna opterećenja.

Podsjećamo, Kinezi će u Crnoj Gori graditi i prvu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, dugu nešto više od 40 kilometara. Planirano je da radovi budu završeni za četiri godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com