Centralna banka: Kamate banaka padaju - Volim Podgoricu

Centralna banka: Kamate banaka padaju

Kamatne stope banaka u posljednjih nekoliko mjeseci padaju, dok je kreditna aktivnost povećana, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore CBCG Milojica Dakić.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koji se upoznao sa finansijskim planom vrhovne monetarne institucije za narednu godinu, kazao da su na osnovu analize koju je CBCG sprovela, kamatne stope banaka od januara do septembra imale tendenciju porasta, prenosi MINA-business.

“Međutim podaci za oktobar, a i kasnije, iako su podaci preliminarni što se tiče novembra, upućuju da su kamatne stope banaka smanjene. Kamatne stope banaka u oktobru u odnosu na septembar smanjene su preko jedan procentni poen”, precizirao je Dakić.

On je dodao da je, osim što je došlo do smanjenja kamatnih stopa banaka, u istom periodu evidentirano i povećanje kreditne aktivnosti banaka.

“Za posljednja tri mjeseca novoodobreni krediti su porasli čak za 196 miliona eura i to 51 milion u septembru, 80 miliona u oktobru i oko 60 miliona eura u novembru”, rekao je Dakić.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović smatra da je bilo potrebe da CBCG obavijesti to skupštinsko tijelo o tome zašto nijesu preduzete mjere na ograničavanju kamatnih stopa, jer je, kako je podsjetio, eksplicitno rečeno da će CBCG svojom odlukom, umjesto zakonski, to regulisati.

Dakić je objasnio da su kamatne stope banaka visoke i da je CBCG kontinuirano pratila situaciju.

“U julu smo dali preporuku bankama da snize kamatne stope. Nijesmo međutim preduzeli mjere jer kretanja upućuju da kamatne stope već poprimaju tendenciju pada. I kada se posmatraju veliki krediti primjetićete da je u ovom periodu kamatna stopa na te velike kredite ispod prosječne ponderisane efektivne kamatne stope”, kazao je Dakić.

On je naveo da su to bili razlozi koji su ohrabrili čitavu situaciju, zbog čega se CBCG opredijelila da preporuči bankama da nastave sa smanjenjem kamatnih stopa.

Dakić je saopštio da je Savjet CBCG na sjednici prošle sedmice razmotrio i usvojio finansijski plan za narednu godinu.

Plan je, kako je naveo, pripremljen na osnovu izvršenja finansijskog plana iz ove godine za period od januara do septembra, uz projekciju očekivanog izvršenja do kraja godine.

“Planom su projektovani prihodi u iznosu od 12,22 miliona eura, odnosno rashodi u iznosu 11,89 miliona eura, što rezultira neto dobiti od 330,18 hiljada eura. Neto dobit je, kao što se može vidjeti, niža od neto dobiti ostvarene u prošloj godini i od neto dobiti koja se očekuje u ovoj”, kazao je Dakić.

On je naveo da su u CBCG, kada je u pitanju prinudna naplata, smatrali i procijenili da će se zadržati tendencija koja je bila u ovoj godini.

“Na rashodnoj strani predviđeno je smanjenje rashoda šest odsto u odnosu na očekivano izvršenje u ovoj godini. Razlog je prije svega smanjenje finansijskih rashoda i troškova poslovanja”, rekao je Dakić.

Damjanović je naveo da se može primijetiti problematično planiranje CBCG u odnosu na ovu godinu.

“Plan kod rashodne strane i izvršenje toga plana je takođe problematično. Naime, planirali smo kod stavke drugi troškovi poslovanja 427 hiljada EUR u ovoj godini. Procjena je da će oni da budu više nego duplo veći, na milion EUR. A onda ih opet procjenjujete u narednoj godini na procjenu iz ove godine, na 470 hiljada EUR”, rekao je Damjanović.

On je podsjetio da se drugi troškovi poslovanja odnose na troškove humanitarnih aktivnosti, reprezentacije, troškove konferencija i seminara.

“Planirati druge troškove 400 hiljada, pa ih potrošiti milion eura u ovoj godini, pa ih opet planirati 400 hiljada za narednu godinu, meni u najmanju ruku ukazuje na neracionalnost u poslovanju”, kazao je Damjanović.

Iz CBCG su objasnili da u dijelu drugih troškova poslovanja nema nikakve neracionalnosti u poslovanju i da se to potpuno transparentno iskazuje.

Dakić je naveo da je CBCG u ovoj godini sprovela mjere racionalizacije po svim osnovama, što je, kako je ocijenio, dalo rezultate.

“Sa tom intencijom smo ušli i u narednu godinu tako da očekujemo i po tom osnovu da ćemo obavljati dalje racionalizacije. Sve u svemu, prišlo se sa maksimalnom racionalizacijom po svim osnovama. Ne pretpostavlja se povećanje zarada u narednoj godini”, kazao je Dakić.

On je dodao da su u CBCG imali jedan restriktivan prilaz u koncipiranju finansijskog plana za ovu godinu.

“U tom pravcu su nas prijatno iznenadila određena dešavanja, posebno u dijelu prihoda koje smo ostvarivali od hartija od vrijednosti. Osim toga, izmijenili smo obračun naknade za kontrolu banaka. Uskladili smo ga sa međunarodnim standardima i praksom koji primjenjuju sve druge banke tako da je i taj dio uticao na povećanje prihoda”, precizirao je Dakić.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Zoran Jelić ocijenio je da su kamatne stope visoke, na šta ukazuju i privrednici i građani.

On je rekao da prosječna aktivna ponderisana kamatna stopa kod banaka iznosi 9,3 odsto a kod mikrofinansijskih institucija (MFI) preko 22 ili 23 odsto.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com