Diktatorski plan- hapsi Erdogan - Volim Podgoricu

Diktatorski plan- hapsi Erdogan

Turski sud je juče izdao nalog za hapšenje uticajnog svešetnika Fetulaha Gulena, kojeg predsjednik Tajip Erdogan optužuje da pokušava da ga zbaci.  

Turska štampa je objavila da je Gulen optužen za predvođenje terorističke grupe.

Gulen od 1999. godine živi u Pensilvaniji. Bio je Erdoganov bliski saradnik u prvim godinama pošto je njegova vladajuća stranka AK došla na vlast 2002. ali su u otvorenom sukobu od prošle godine, kada je počela istraga korupciju, čija je meta Erdoganov unutrašnji krug saradnika.

Erdogan istragu vidi kao pokušaj puča a Gulenove sljedbenike kao izdajnike i teroriste. Gulen, koji predvodi ogromnu mrežu škola i poslovnih preduzeća u Turskoj i inostranstvu, odbacuje te optužbe.

U zahtjevu za izdavanje naloga, tužilac tereti Gulena za predvođenje kriminalne bande, prenio je Rojters. Optužbe obuhvataju vođenje naoružane terorističke grupe, za šta je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora, prenijeli su turski mediji. 

„Svako ko kritikuje ovu vladu rizikuje da ga zadesi ista sudbina,“ rekao je Abdulhamit Biliči, kolumnista „Zemana“, lista bliskog Gulenovom pokretu. 

Smatra se malo vjerovatnim da će SAD postupiti po bilo kakvom zahtjevu za izručenje Gulena.

Imidž Erdogana, koji je na Zapadu važio za umjerenog reformistu, podrila je njegova otvorena netolerancija prema opoziciji i kritikama.

Sud je zadržao u pritvoru Hidajeta Karaču, predsjednika televizije Samanjolu, bliske Gulenu, i još tri osobe, na osnovu optužbi za pripadnost terorističkoj grupi.

Evropska unija je saopštila da su racijama u kojima su uhapšeni Karača i drugi medijski radnici narušene evropske vrijednosti. Erdogan je poručio Briselu da gleda svoja posla.

(Vijesti)

1 komentar

  1. I am curious to find out what blog system you have been working with? I’m experiencing some small security problems with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com