UN: Izrael da plati 850 miliona dolara odštete Libanu - Volim Podgoricu

UN: Izrael da plati 850 miliona dolara odštete Libanu

Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju kojom se od Izraela traži da plati Libanu 850 miliona dolara za izlivanje nafte.

Izlivanje nafte je prouzrokovano napadom izraelskih vazduhoplovnih snaga na naftno skladište tokom rata protiv Hezbolaha u julu 2006.

Skupština je sinoć izglasala rezoluciju sa 170 glasova “za” i šest “protiv”, uz tri uzdržana.

Izrael, SAD, Kanada, Australija, Mikronezija i Maršalska ostrva su glasali “protiv”. Rezolucije GS nisu pravno obavezujuće ali odražavaju svjetsko mnjenje, navodi Asošijeted pres. 

U rezoluciji stoji da je “ekološka katastrofa” prouzrokovana uništenjem rezervoara prouzrokovala do naftna mrlja pokrije čitavu libansku obalu i proširi se na sirijsku, izazvavši masivno zagađenje. 

Izraelska misija u UN navela je kasno sinoć u saopštenju da je rezolucija neobjektivna.

“Izrael je momentalno odgovorio na izlivanje, sarađujući blisko s Programom za očuvanje okoline UN, kao i sa drugim, nevladinim organizacijma zbog ekološke situacije duž obale Libana”, navodi se u saopštenju te misije i dodaje da je “rezolucija nadživjela efekte izlivanja nafte i ne služi drugoj svrsi osim da doprinese institucionalizovanju antiizraelskog plana u UN”. 

Skupština pominje zaključke iz izvještaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna od avgusta da studije pokazuju kako je šteta nanijeta Libanu dostigla 856,4 miliona 2014. godine i traži od Izraela brzu i adekvatnu kompenzaciju. 

Takođe je zatraženo da Ban apeluje na tijela UN i druge organizacije koje su dale prvobitnu procjenu da dalje ispituju slučaj kako bi se izmjerio kvantitet ekološke štete nanijete susjednim zemljama. 

U rezoluciji se navodi da je “generalni sekretar izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlada Izraela nije priznala svoju odgovornost za reparacije i kompenzacije za izlivanje nafte u Libanu i Siriji”. 

Libanski ambasador u UN Navaf Salam označio je rezoluciju velikim napretkom i dodao da će Liban nastojati da se u potpunosti ispuni i da se navedena kompenzacija brzo plati.

(Tanjug)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com