Masline kao dijamanti - Volim Podgoricu

Masline kao dijamanti

Maslinovo ulje teče mediteranskom kulturom, ali zbog ovogodišnje loše berbe u dvije države, najveća svjetska proizvođača, Italiji i Španiji, kupci će morati dublje posegnuti u džepove da bi zadovoljili svoje potrebe. Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja oštro rastu zbog slabog roda uzrokovanog lošim vremenskim uslovima u Španiji i opasnim ‘nametnikom’ u Italiji.

Po procjenama Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje (IOOC), berba koja je prije nekoliko sedmica počela u Španiji urodiće sa 800 hiljada tona maslinova ulja, što je više od pola manje u poređenju sa prošlom sezonom.

Španija proizvodi trećinu svjetskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a od toga 73 odsto dolazi iz Andaluzije. U toj španskoj regiji rod će ove godine biti 56 odsto manji nego lani.

Neobično topao maj, sušno ljeto i zatim grad, poremetili su rast maslina. Nije, međutim, vrijeme bilo jedini problem. Odličan rod 2013. od gotovo 1,8 miliona tona, iscrpio je stabla.

U međuvremenu, proizvodnju u Italiji poremetila je takozvana “muva-ubica”, vrsta voćne mušice, u naučnim krugovima znane kao Bactrocera oleae, čije se larve hrane maslinama. Za to nema lijeka, jedina opcija je da se zapale zahvaćena stabla kako se nametnik ne bi širio dalje. Evropska unija ponudila je Italiji milion eura za naknadu štete izazvane tom krizom.

Italija je drugi svjetski proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja poslije Španije, ali je najveći svjetski izvoznik. Pojedine lokalne maslinare dugo optužuju da svoje boce pune jeftinim uljem iz drugih zemalja i prodaju ga kao italijansko.

Vjeruje se da će ove godine tog fenomena biti i više. Dvije trećine boca koje se pune u Italiji sadrže ulje iz inostranstva, rekao je Roberto Monkalvo, predsjednik udruženja italijanskih poljoprivrednika, Koldiretija, i traži osnivanje posebne radne grupe koja će spriječiti prevare.

Situacija je, zato, mnogo bolja u Grčkoj.

Tamošnji maslinari su prošle godine proizveli 135 hiljada tona ulja, a ove će dvostruko više. Ove godine smo imali sreće. Bez insekata, odlično vrijeme, kaže maslinar Panajotis Tagaris sa jugozapada Grčke. 

Uprkos tome, nemoguće je da Tagaris i njegovi kolege nadoknade manjak iz Španije i Italije, pa je rast cijena neizbježan.

 (rTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com