Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Ohladite spavaću sobu, dobro je za zdravlje!

Ohladite spavaću sobu, dobro je za zdravlje!

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. No, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi znatno poboljšava naše zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno transformirati vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i metabolizam, čak i za vrijeme dana.

Do nedavno, nučnici su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, no tokom  posljednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem dijelu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bijele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti s miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli sagorijevati kalorije i održavati unutrašnju temperaturu tijela.

Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova studija, publikovana u julu od strane Američkog društva za dijabetes, u saradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje istražila je uticaj kontrolisanih klimatskih uslova spavaćih soba u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera kroz nekoliko mjeseci. Mladići su tokom dana živjeli svoje standardne živote, no naveče bi se vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurani kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provjetrenih laganih plahti.

Za vrijeme prvog mjeseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće podstaći reakciju tijela. Sledećeg mjeseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama). Sledeći mjesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24˚, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju poslednji mjesec, temperaturu su povećali na 27˚. Tokom eksperimenta šećer u krvi, novi insulina i unos dnevnih kalorija je praćen, isto tako nakon svakog mjeseca količina smeđe masnoće je mjerena.

Luksuzni hoteli u ledu su hit

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promijenila je njihova tijela znatno. Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko sedmica spavanja na temperaturi od 19˚, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na insulin, koji je pod utiecajem promjena šećera u krvi, se poboljšala. Promjene su se blago poboljšale no ta promjena je značajna, tvrdi Francesco S. Celi, jedan od istraživača i profesor na Virginija Commonwealth univerzitetu.

“Ovo su sve zdravi mladi muškarci, no samim tim što su spavali u hladnijoj sobi dobili su metaboličke prednosti u odnosu na ostale, koje bi mogle s vremenom smanjiti njihov rizik prema dijabetesu i ostalim metaboličkim problemima. Također su potrošili i nekoliko kalorija tokom spavanja u hladnoj sobi (ipak ne toliko da bi to rezultiralo gubitkom kilograma kroz tih nekoliko mjeseci). Metabolička poboljšanja su se poništila nakon nekoliko sedmica spavanja na temperaturi od 27˚, zapravo zaključak je da su mladići imali još manje nego pri prvom skeniranju.”

Poruka ovih istraživanja, kako Celi kaže:

“Kako bi snažno podstakli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mojoj kancelariji ima još jedanu beneficiju – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature našeg okoliša pospješuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo.”

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tijela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sistema i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo (spavanje ili pak tuširanje i kupanje).

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com