Majmun proglašen osobom, oslobodiće ga iz zoološkog vrta - Volim Podgoricu

Majmun proglašen osobom, oslobodiće ga iz zoološkog vrta

Zvuči gotovo van pameti ali orangutan u zoo vrtu u Argentini je proglašen “neljudskom osobom” te će ovaj ornagutan biti oslobođen i poslat da živi u sigurnom utočištu. Udruženja za prava životinja u novembru su pokrenula sudski spor u vezi sa legalnosti zatočeništva 29 godian starog orangutana čije je ime Sandra.

Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutan ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebao biti tretiran kao objekat.

“Ovo otvara put slobode ne samo drugim hominidima ili čovjekolikim majmunima, već i svim samosvjesnim neljudskim bićima kojima je uskraćen normalan život”, rekao je advokat Paul Buompadre.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je odbacio sličan slučaj u kojem su aktivisti pokušali osloboditi čimpanzu Tommyja tako što bi bio proglašen “osobom”.

Zoološki vrt u Buenos Airesu ima deset dana da se žali na sudsku presudu koja oslobađa orangutana čija vrsta nosi naziv koji na malajskom jeziku doslovno znači “šumski čovjek”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com