Turski investitori rado ulažu u Crnu Goru - Volim Podgoricu

Turski investitori rado ulažu u Crnu Goru

Ziraat banka, koja bi uskoro trebalo da počne da radi u Crnoj Gori, omogućiće malim i srednjim preduzećima da dobiju povoljnije kredite, a nekim, već zatvorenim fabrikama, da ponovo ožive, ocijenio je ambasador Turske Mehmet Nijazi Tanilir.

On je za beogradski Danas kazao da ja Ziraat banka aktuelna tema i da očekuje da će u narednoj godini početi da radi i u Crnoj Gori.

“To bi moglo da bude dodatni impuls turskim ulaganjima”, rekao je Tanilir.

Prema njegovim riječima, turski investitori rado ulažu u ovaj dio Balkana i, generalno posmatrano, nemaju primjedbi na poslovni ambijent.

“Uostalom, naši odnosi sa Crnom Gorom su na takvom nivou da se eventualni problemi, ukoliko se i pojave, brzo rešavaju. Na prvi pogled, obim realizovanih ulaganja, možda, i nije tako impresivan, ali, imajući u vidu veličinu crnogorske ekonomije, onda su ta ulaganja važna i velika”, ocijenio je Tanilir.

On je podsjetio na investicije kompanije Tosčelik, koja je kupila Željezaru Nikšić, kao i kompanije Global ports, koja je uzela barske Kontejnerske terminale i generalne terete.

“To su ozbiljne investicije i mada ne mogu precizno reći koliko tačno iznose ukupna ulaganja, činjenica je da je Turska na sedmom mjestu po visini stranih ulaganja u Crnoj Gori i mi želimo da se broj investitora i iznos investicija poveća”, rekao je Tanilir.

On je dodao da je, uprkos dobrim odnosima između dvije države, robna razmjena na niskom nivoui i iznosi 42 miliona američkih dolara godišnje.

“Pretpostavljam da postoji jedan vid trgovine koji nije uračunat u ovaj iznos, a to su turski proizvodi koji se uvoze u Crnu Goru iz trećih zemalja. Ali kada pogledamo crnogorsko tržište, ne vidimo razlog zašto trgovinska razmjena ne bi bila podignuta na viši nivo. Crna Gora u Tursku izvozi željezo i kožu, a mogla bi da ponudi i poljoprivredne proizvode, prije svega sir, vino podgoričkih Plantaža, proizvode drvoprerađivačke industrije”, smatra Tanilir.

Prema podacima Monstata, robna razmjena između Crne Gore i Turske za devet mjeseci premašila je 31,7 miliona eura. Od toga uvoz iz Turske iznosio je 26,1 milion eura, dok je Crna Gora izvezla robe u vrijednosti od 5,6 miliona eura.

Ukupne investicije, koje su u periodu od 2006. do kraja oktobra prošle godine stigle iz Turske, premašile su 55 miliona eura. Ti podaci saopšteni su na skupu turskih i crnogorskih privrednika održanom u Privrednoj komori Crne Gori, ali pošto je sa investiranjem nastavljeno i u ovoj godini, taj iznos je sigurno nadmašen za nekoliko miliona.

Najveće investicije, u iznosu od oko 25 miliona eura, realizovane su u 2012. godini.

(Amalitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com