“Sjeverna Koreja je živi košmar” - Volim Podgoricu

“Sjeverna Koreja je živi košmar”

Američka predstavnica u UN Samanta Pauer je istakla kako svjedočenja izbjeglica iz Sjeverne Koreje ukazuju na “praksu sadističkog kažnjavanja zatvorenika”. 

Pauerova je optužila Sjevernu Koreju za sajber napad na Soni pikčers zbog kojeg je došlo do otkazivanja prikazivanja filma “Intervju” – komedije o izmišljenoj zavjeri za ubijanje sjevernokorejskog lidera Kim Jong-Una. 

Sjeverna Koreja, inače, odlučno odbija da stoji iza sajber napada na Soni pikčers, a njen zahtjev za zajedničkom istragom tog slučaja sa SAD, kao i prijetnje odmazdom prema Americi ukoliko ona taj predlog odbije, Pauerova je ocijenila kao “apsurdan”. 

“To je upravo ponašanje kakvo i očekujemo od zemlje koja je prijetila ‘nemilosrdnim protivmjerama’ prema SAD povodom jedne holivudske komedije”, rekla je Pauerova, dodajući da s druge strane Sjevernu Koreju ne muči to što desetine hiljada ljudi drži u gulazima. 

Pauerova je u govoru u Savjetu bezbjednosti naglasila da je nužno da to tijelo UN razmotri preporuku Komisije za istrage (UN) da se situacija u Sjevernoj Koreji iznese pred Međunarodni krivični sud i da se preduzmu druge odgovarajuće akcije. 

Sjevernokorejski diplomata Kim Song u izjavi za AP ističe kako njegova zemlja “u potpunosti odbacuje” diskusiju pred Savjetom bezbjednosti o stanju ljudskih prava u njoj, s obzirom da je to tijelo nadležno za međunarodnu bezbjednost. 

Kim je takođe optužio zapadne zemlje kako “zatvaraju oči” pred aktima mučenja i špijunaže, koje sprovode SAD, već se samo bave pitanjem ljudskih prava u Sjevernoj Koreji. 

Kim je naglasio kako je vlada njegove zemlje ponudila dijalog o ljudskim pravima i pozvala specijalnog istražitelja UN da je posjeti, ali da su “zapadne zemlje to odbile”, radije podstičući donošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN kojom se Savjet bezbjednosti poziva da razmotri slanje Sjeverne Koreje pred Međunarodni krivični sud.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com