“Srbija de fakto priznala Kosovo” - Volim Podgoricu

“Srbija de fakto priznala Kosovo”

Zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da je Srbija de fakto priznala Kosovo.

“Kosovo je de fakto sada priznato od Srbije. To se de fakto događa na svim nivoima. Institucije Kosova kontrolišu cijelu državu i mi de jure nemamo prisustvo Srbije na Kosovu. Srbi sa sjevera su dio vlade i parlamenta. Pored toga, Kosovo je priznato od 108 država svijeta, integrisano je u regionalne i međunarodne organizacije i svaki dan koji prolazi jača nezavisnost Kosova”, kazao je Tači u intervjuu za list Preše. 

Tači je istakao da je prilikom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučihem u Njujorku, bez međunarodnih posrednika, stekao utisak da kod njega postoji dobra volja za nastavak dijaloga. 

“Briselski sporazum se ostvaruje, iako Srbija ima dilema. Međutim, dan uzajamnog priznanja će uskoro doći. To će se dogoditi tokom procesa približavanja sa EU. Srpski lideri su svjesni nezavisnosti Kosova”, rekao je Tači, upitan za mogućnost da međusobno priznanje bude uslov ulaska u EU. 

Tači je rekao da će njegova eventualna posjeta Srbiji zavisiti od volje Vlade Srbije, kada ga ona bude pozvala da posjeti Beograd. 

“Ja sam pozvao premijera i ministra spoljnih poslova Srbije da posjete Kosovo”, kazao je on i dodao da postoji dobra volja da do posjete dođe. 

Odgovarajući na pitanje o stvaranju Specijalnog suda Tači je rekao da Kosovo nema šta da krije. 

“Mi smo dali našu punu podršku tom procesu i ostvarićemo sve obaveze u vezi sa Specijalnim sudom. Mi se nadamo da će novi parlament to ostvariti početkom nove godine”, rekao je Tači.

(RTCG)

1 komentar

  1. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my choice to learn, but I truly thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would repair in the event you werent too busy on the lookout for attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com