Živio da bi sve preživio - Volim Podgoricu

Živio da bi sve preživio

Luis Zamperini bio je atletičar. I to olimpijac, koji je na Igrama u Berlinu 1936. godine zauzeo 8. mjesto na trci na 5.000 metara.

Ubrzo je uslijedio početak 2. svjetskog rata, a 1943. godine, američki bombarder B-24, u kojem su se nalazili pilot Rasel Filips, oružar Frensis Meknamara i kopilot Luis Zamperini, srušio se južno od Havaja.

“Zeleni stršljen”, kako su od milošte zvali svoj avion, pao je u okean usljed iznenadnog kvara motora.

Nekim čudom, sva trojica su preživjeli pad, i završili su u okeanu, plutajući na djelovima olupine aviona, osjećajući kako ajkule kruže ispod njih..

Plutali su okeanom više od mjesec dana, hraneći se albatrosima koje su lovili kada bi se ptice približile vodi. Nakon 33 dana na otvorenom moru, Meknamara je preminuo usljed ogromne iscrpljenosti.

 

Dvije nedjelje kasnije, 47. dana provedenog na gvozdenoj olupini aviona, koju je okeanska struja nosila ko zna gdje, Zamperini i Filips pronađeni su na Maršalskim ostrvima, 2000 kilometara od mjesta pada.

Međutim, nesreća u sreći bila je ta što su pronađeni od strane tada neprijateljske, japanske vojske. Odvedeni su u zarobljeništvo, gdje su mučeni i u kojem su ostali do samog kraja rata, kada su ih savezničke snage konačno oslobodile.

Čudesna životna priča Luisa Zamperinija trajala je još mnogo godina, sve do 2010. godine, kada je preminuo u svom domu u Los Anđelesu, u 97. godini života.

Života, koji je bio sve samo ne običan, i koji je ovekovječen u bestseleru Laure Hilenbrand “Nesalomivi”, iz 2010. godine, koji je objavljen svega nekoliko mjeseci nakon što je čovjek koji je inspirisao knjigu preminuo.

Ni Holiud nije ostao imun na Zamperinijev impozantan životni put, pa je tako snimljen istoimeni film o njegovom životu, sa akcentom na period iz Drugog svjetskog rata. Film je režirala Anđelina Žoli, a premijera se očekuje ove nedjelje.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com