Kako je živio i stvarao veliki majstor - Volim Podgoricu

Kako je živio i stvarao veliki majstor

Reprezentativno zdanje na Dedinju u kojem je živio slikar Petar Lubarda (1907-1974) svečeno je otvoreno sinoć, a od danas će moći daga posjete svi ljubitelji i poštovaoci djela ovog velikog umjetnika, prenose srpski mediji.

Posjetioci Legata Petra Lubarde moći će da u kompletno renoviranoj vili vide djela koja 30 godina nisu bila dostupna javnosti. U prizemlji i na prvom spratu biće predstavljeno 16 od 24 slike koliko ih je pronađeno u toj kući kada je komisija za popis sadržaja i predmeta Legata Petra Lubarde Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda ušla u taj prostor 2008.

“Od 55 slika pronašli smo 24 i one su konzervirane, restaurirane”, kazao je ranije Tanjugu direktor Kuće legata Filip Brusić Reno, ukazavši da je ogroman posao uradio Centralni institut za restauraciju uz pomoć Visokog instituta za restauraciju iz Rima.

Pored slika posjetioci će vidjeti i crteže poznatog umjetnika, dio vrijednog namještaja koji je koristio bračni par Lubarda, zatim privatne fotografije, ali i predmete koje su koristili u svakodnevnom životu: porcelan, tanjiri, suvenire…

“Ideja je da se dočara kako su Petar i Vera živjeli, ali prije svega da se pokažu slike, odnosno djela koja su veoma vrijedna”, rekao je Brusić Reno u godini obilježavanja 40 godina od umjetnikove smrti.

Tu je i štafelaj Petra Lubarde, zatim paleta, boje, četke… 

“To su stvari koje su svakome zanimljive pošto ih je umjetnik koristio tokom stvaranja svojih djela”, naveo je Brusić Reno.

1 komentar

  1. Very good blog post! Thought about valued all the looking at. I hope to find out alot more of your stuff. I presume you might fantastic information and furthermore prospect. I am just exceptionally satisfied utilizing this type of critical information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com