KNEŽEVIĆ: U Podgorici niče Novi grad! - Volim Podgoricu

KNEŽEVIĆ: U Podgorici niče Novi grad!

Atlas grupa na teritoriji Podgorice planira da realizuje projekat Novi grad, koji, prema preliminarnom konceptu, predviđa da se na prostoru od deset hektara izgradi šoping centar sa brojnim sadržajima, najavio je predsjednik grupacije, Duško Knežević.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da se projekat Novi grad, koji se nalazi na lokaciji staklenika u Golubovcima, planira u saradnji sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem, njegovim timom i lokalnom zajednicom.

„S tim u vezi smo i pokrenuli inicijativu za izradu planskog dokumenta. Preliminarni koncept predviđa da se na tom prostoru razviju mješovite namjene poput šoping centra sa brojnim sadržajima, rezidencijalnih, sportskih, administrativnih i kulturnih sadržaja, koji će svojom ponudom i veoma dobrom saobraćajnom povezanošću privlačiti ljude iz regiona i koji će ovaj prostor urbanizovati prema najvišim standardima uređenja prostora“, naveo je Knežević.

Ponosni na Atlas capital

On je dodao da je trenutno u saradnji sa Stijepovićem i njegovim timom u proceduri i definisanje lokacije na kojoj bi Atlas grupa izgradila novi objekat Univerziteta Mediteran, pored kojeg bi se mogao smjestiti i International Colege koji ta kompanija takođe planira da izgradi u Podgorici.

„Ti planovi vezani su za našu strategiju razvoja privatnog obrazovanja u Crnoj Gori i regionu, postavljenu između ostalog zahvaljući i veoma dobroj saradnji sa turskim visokoškolskim institucijama i njihovoj potrebi da veliki broj studenata godišnje šalju na studije u inostranstvo“, kazao je Knežević.

On je naveo da je Unverzitet Mediteran već akreditovala turska institucija za akreditaciju visokoškolskih ustanova i da će u saradnji sa lokalnom samoupravom Glavnog grada nastojati da od Podgorice napravi regionalni akademski centar. 

Knežević je saopštio da je Atlas grupa gradila Atlas Capital centar u Podgorici u vrlo izazovnim vremenima u kojima su i mnogo manji investicioni projekti u regionu često morali biti zaustavljeni.

„Ponosni smo da smo u jeku dvije uzastupne recesije uspjeli da realizujemo investiciju od 150 miliona eura i da kroz nju skrenemo pažnju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) na naš region. Svjedoci smo koliko je kapital iz ove zemlje sada bitan i za Crnu Goru i Srbiju i drago nam je da smo mogli da doprinesemo razvoju regiona“, kazao je Knežević.

U Atlas Capital centru, Atlas grupa raspolaže sa oko pet hiljada metara kvadratnih prostora u Atlas Kuli u kojoj se oprema centralno predstavništvo Atlas grupe i gdje je nedavno otvorena luksuzna filijala Atlas banke.

„Ponosni smo i na činjenicu da smo u Podgorici uspjeli da izgradimo objekat na kojem bi mogli da pozavide mnogi gradovi u svijetu. Uz to, imaćemo priliku i da vidimo neke od velikih svjetskih brendova, prvi put u regionu, što zaista predstavlja veliki uspjeh za promociju našeg grada i Crne Gore“, smatra Knežević.

Prema njegovim riječima, princip Atlas grupe u poslovanju uvijek je bio partnerstvo koje donosi vrijednost i za projekat i za zajednicu.

„Dva talasa recesije u svjetskoj ekonomiji smanjila su i broj potencijalnih partnera i njihovu spremnost za investiranje, naročito na tržištima koja se tek razvijaju kao investicione destinacija i svim rizicima koje taj razvoj podrazumjeva“, rekao je Knežević.

Uspješan model privatno-javnog partnerstva

To je, kako je naveo, značajno usporilo planiranu razvojnu dinamiku, naročito u projektima sa nekrtninama.

„Pomoglo nam je i da reorganizujemo poslovanje na način da brže i adekvatnije reaguje na izazove savremene ekonomije. Prepoznajući da samo koordinirani razvoj sa zajedničkim interesima omogućava održivi razvoj, planiramo i da jačamo privatno-javna partnerstva, naročito na nivou lokalne samouprave“, kazao je Knežević.

On je dodao da je takav i projekat luksuznog kompleksa u Pržnu, koji će Atlas grupa samostalno finansirati.

„Veoma smo zadovoljni interesovanjem imajući u vidu da već sada imamo pet kupaca iz Azerbejdžana za najveće apartmane u kompleksu. Imovinsko pravna pitanja, koja su kočila realizaciju u prethodnom periodu, riješena su i trenutno smo u završnoj fazi izrade projektne dokumentacije i očekujemo početak radova najkasnije do proljeća“, dodao je Knežević.

On je saopštio da je Atlas grupa, kroz saradnju sa Opštinom Budva i Mjesnom zajednicom Pržno, postigla veoma uspješan model privatno javnog partnerstva kroz koji će Opština i lokalna zajednica, na ime učešća u projektu kroz komunalne doprinose i svoj dio vlasništva na lokaciji, dobiti u novom objektu podzemnu javnu garažu kapaciteta kao i prostor za mjesnu zajednicu, ambulantu i ostale sadržaje od interesa za Opštinu i lokalnu zajednicu.

Knežević je naveo da je dobra saradnja koju Atlas grupa ima sa Opštinom Budva rezultirala željom gradske uprave za većim učešćem u projektu izgradnje novog Expo centra i taj projekat se planira kao intenzivno privatno-javno partnerstvo.

U Bolnicu “Meljine” do sada uložili 14 miliona

„Budva kroz ovaj projekat ima priliku da obnovi sajamske kapacitete u skladu sa strategijom Crne Gore i postane regionalna destinacija za kongresni turizam. Koncept novog Expo centra u Budvi već je tehnološki i projektno definisan i Crna Gora i region ubrzo će dobiti multifunkcionalan i moderan objekat novog sajma uz koji će ići i hotel u drugoj fazi. U toku je razrada detalja, a početak izgradnje je planiran za narednu godinu, najizvjesnije nakon ljetnje turističke sezone“, rekao je Knežević.

On je naveo da je kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja, Atlas grupa do sada uložila 14 miliona u Bolnicu Meljine.

„Od kada je preuzeta od Atlas grupe, bolnica je pružala kvalitetnih usluga našim građanima i konstantno je radila i radiće na unaprijeđenju medicinskih usluga. U kontekstu skorijih dešavanja u zdravstvu u Crnoj Gori znamo da je to izazov sa kojim znamo koliko se i teško i odgovorno profesialno nositi“, rekao je Knežević.

On je podsjetio da je Atlas grupa 2012. godine počela sa podnošenjem inicijativa prema Vladi i Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte za aneksiranje kupoprodajnog ugovora za Meljine, gdje je kompanija ukazala na velike troškove koje pokriva.

„Ukazali smo i na važnost usvajanja novog planskog dokumenta koji bi omogućio pokretanje investicionog ciklusa u novonastalim okolnostima. Očekujemo da će se ovo pitanje pozitivno razriješiti i da će Vlada pristupiti aneksiranju ugovora“, poručio je Knežević.

On je rekao da je bolnički kompleks u Meljinama i dalje u vlasništvu Atlas grupe.

„Mi smo bez obzira na činjenicu što nas je strateški partner praktično napustio usljed dugog čekanja na usvajanje planske dokumentacije u Opštini Herceg Novi od skoro dvije godine i uprkos započinjanju ekonomske krize, aktivno nastavili promociju i pregovore sa ostalim respektabilnim centrima u oblasti medicine poput Johns Hopkins Medicine iz Vašingtona, sa ciljem da se realizuje projekat Zdravstveno turističkog kompleksa Meljine“, objasnio je Knežević.

Projekat na Rtu Kobila

Upravo kroz intezivnu komunikaciju sa potencijalnim partnerima, kako je naveo, došlo se do odgovarajućeg koncepta koji je definisan kroz predlog nove urbanizacije kompleksa Meljine i koji izdvaja bolnicu od hotela i turističkog rizorta u zasebnu cjelinu unutar zahvata kompleksa.

„Izmjenama i dopunama važećeg planskog dokumenta uvažiće se argumenti lokalne zajednice da prevelika spratnost i gabariti objekata u važećem planskom dokumentu ugrožavaju vizure i vizuelnu dominaciju Manastira Savina“, dodao je Knežević.

Novi planski dokument, kako je saopštio, uvažava te sugestije i sadrži tehnološki i urbanistički moderan koncept nove bolnice i istraživačkog medicinskog centra.

Vlada je skoro najavljivala izmjenu urbanističkog plana za Rt Kobila, a Atlas grupa je na toj lokaciji najavila jedan od najvećih projekata iz svog portfolia.

Knežević je naveo da je projekat koji Atlas grupa planira na toj lokaciji, Punto Mimoza, inspirisan izuzetno uspješnim i za razvoj Crne Gore kao jahting destinacije bitnim projektom Porto Montenegro, kao i projektima u razvoju, Porto Novi i Luštica Bay.

„U saradnji sa našim partnerima iz Azije i sa Bliskog Istoka nalazimo se u finalnoj fazi pripreme novog master plana za Punta Mimoza projekat. Ono što vam u ovom trenutku možemo sa ponosom istaći jeste da se radi o jednom od najboljih koncepata na Mediteranu kada su u pitanju mixed use rezorti“, objasnio je Knežević.

Paralelno sa tim aktivnostima, Atlas grupa je kod resornog Ministarstva pokrenula i inicijativu za izmjene postojećeg urbanističkog plana, što je Vlada u novembru prihvatila i donijela odluku da se za tu zonu donese državni planski dokument.

Govoreći o aktuelnim promjenama na Univerzitetu Mediteran i u Atlas grupi, Knežević je kazao da je u pitanju privatna kompanija i da svoje kadrovske i poslovne odluke ne mora nikom objašnjavati.

„Iskustvo od 2007. naučilo nas je da je brzu i efikasnu reakciju na sve brže promjene na tržištima neophodno ugraditi u organizacioni sistem da bi bio održiv. Atlas grupa se sastoji od 30 kompanija koje posluju u vrlo različitim sektorima i pokrivaju internacionalna tržišta i multifukcionalnost, brzina i inovacija neminovno su glavne odrednice takvog sistema“, saopštio je Knežević.

U tom smislu, kako je dodao, u prethodnom periodu urađeno je dosta u pravcu modernizacije i povećanja operativnosti menadžmenta i sistema.

Nova lica Univerziteta Mediteran

„Univerzitet Mediteran ojačan je novim imenovanjima. Dekan Pravnog fakulteta je Miško Vuković, Maja Bogojević je na čelu Fakulteta vizuelnih umjetnosti (FVU), Adis Balota dekan je Fakulteta za informacione tehnologije, a Silvana Đurašević novi je dekan Fakultete za turizam u Baru“, rekao je Knežević.

Potpredsjednik Atlas grupe, Manolina Bašović izvršni je direktor Univerziteta Mediteran, a akademik Nikola Vuković rektor.

„Za glavnog izvršnog direktora u Atlas banci imenovan je Đorđe Đurđić, koji je već dugo u Atlas grupi i za sobom već ima značajne rezultate na strateškim projektima privatizacionog fonda i razvoja berze. Na čelo Atlas investa postavljen je Vladimir Čvorović. Takođe, na mjesto izvršnog direktora Atlas grupe postavljen je Tomica Knežević, koji je prethodno radio u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore“, saopštio je Knežević.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com