Nikšić: Više od 100 izlagača na Novogodišnjem sajmu - Volim Podgoricu

Nikšić: Više od 100 izlagača na Novogodišnjem sajmu

Dvodnevni novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u nikšićkom Sportskom centru, koji organizuje lokalna uprava, bio je prilika da se okupi više od stotinu izlagača koji su se predstavili poljoprivrednim proizvodima ali i proizvodima iz domaće radinosti, zanatstva,  umjetnosti.

Božo Matijašević iz sela Studena odlučio je da sugrađanima „pomogne“ da pripreme novogodišnju i božićnu trpezu pa je izložio domaći sir i kaštradinu.

Matijašević drži tridesetak ovaca i osam krava i kako je kazao uvijek ostane dovoljno proizvoda i da se proda. Bez obzira na lošu ekonomsku situaciju ne žali se na prodaju.

Žarko Đurđevac, koji ima stotinjak pčela, iskoristio je novogodišnji sajam kako bi izložio pčelinje proizvode i nešto prodao.

On, za razliku od Matijaševića, smatra da je najveći problem plasman proizvoda, i da prodaja podsjeća  na piljarenje.

„Ali, šta da radimo snalazimo se. Godina nije bila loša, uvijek može bolje, ali ne daj bože gore“, kazao je Đurđevac.

Aleksandar Knežević je izložio, kako reče, proizvode od trešanja koji su mu preostali jer je skoro sve uspio da proda.

Velimir Đurđić, koji pravi gusle, kazao je da je sajam prilika da se ljudi upoznaju, razmijene iskustva i nešto prodaju, mada, kako je rekao, zbog ekonomske krize narod danas sve manje kupuje gusle.

Senka Ćolović se potrudili da najmlađe sugrađane, ali i one starije, obraduje kapama i šalovima od konca i vunice, ali i da pripremi vjenčiće namijenjene za novogodišnje i božićne praznike.

„Ovo je tradicija naslijeđena od starih. Prvo je plela baka, zatim majka, a ja sam naučila od tetke koja je iz Pljevalja, kraja poznatog po ručnim radovima. Ovim se bavim zadnjih pet–šest godina. Nijesam 
marketinški dobro potkovana tako da rijetko prodajem, pa uglavnom poklanjam“, kazao je Čolović.

Daliborka Matijašević se bavi izradom nakita  od metalnih komponenata, plastike, kamena, stakla, poludragog kamenja i priznaje da se sve manje cijeni ručni rad i da su „im Kinezi zatvorili vrata“, dok je Tamara Buturović koja pravi nakit od žice zadovoljna prodajom.

Sajam je otvorio predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović koji je kazao da se nada da će manifestacija postati tradicionalna i da će to biti prilika da Nikšićani pokažu svoje proizvode, razmijene iskustva i prošire tržište.

Darko Konjević, pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj, kazao je da je sajam odličan primjer kako se zajedničkim radom i saradnjom može puno postići.

„Drago mi je što vidim veliki broj poljoprivrednih proizvođača kao i štandove turističke organizacije jer sama budućnost poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori jeste u vezivanju poljoprivrede i turizma što predstavlja put za plasiranje domaćih, tradicionalnih i lokalnih proizvoda u ugostiteljskim objektima“, kazao je Konjević.

Sajam je, prema njegovim riječima,  idealna prilika kako za posjetioce tako i za učesnike, da razmijene iskustva i u međusobnoj komunikaciji sagledaju prostor za dalje djelovanje i unapređenje svoje djelatnosti.

Sajam je podržan od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Fondacije „Ćano Koprivica“, stalne radne grupe za ruralni razvoj, Pivare „Trebjesa“, IM „Goranović“ i Nikšićkog mlina.

U sklopu sajma priređen je i bogat prateći program.

Za moderan repertoar zadužen je Petar Šundić, a za ljubitelje starogradske muzike tu su tamburaši iz Pljevalja. Igrama i pjesmama iz Crne Gore predstaviće se članovi JU „Zahumlje“ i KUD-a „Župa“.

Danas je organizovana i kreativna radionica za djecu, dok će sjutr biti uručeni paket pokloni porodicama u stanju socijalne potrebe.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Very well-done blog. I especially appreciate content that has to do with health and wellness, so it’s important to me to see what you have here. Keep it up! facial exercises

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com